Српски националисти

СРС – НЕБОЈША СТЕФАНОВИЋ МОРА БИТИ СМЕЊЕН

Јавни позив Српске радикалне странке

за смену министра унутрашњих послова Небојше Стефановића

 

Србију су током маја 2014. године задесиле поплаве великих размера. Комплетан систем заштите од поплава доживео је апсолутни неуспех. Наступиле су и штете. Србију посебно погађају оне штете које представљају резултат немара, неефикасности, лоше организације и нефункционисања система заштите. Србија се годинама суочава са поплавама као ванредном ситуацијом, због чега сваке године трпимо велике штете, али и добијамо обећања како ће да се побољша и унапреди систем заштите.

Питање одговорности надлежних мора да се постави, као одговорност за рад и пропусте, али и као   упозорење за убудуће за све који су надлежни у систему заштите, а посебно заштите од поплава, како се ово не би поновило.

Законом о ванредним ситуацијама прописано је да централно место и надлежност у спашавању људи од поплава има Министарство унутрашњих послова. То је конкретно прописано члановима 11, 84 и 85. Закона о ванредним ситуацијама.

ns

Министарство унутрашњих послова је у сваком погледу централни орган система, а тај систем је доживео фијаско са трагичним последицама. Готово све информације и чињенице указују на то да највећу одговорност за далеко веће штетне последице сноси Министарство унутрашњих послова, јер током поплава, заштите и евакуације није функционисало као уређени систем. Најодговорнија личност тог министарства за његово функционисање као система је министар Небојша Стефановић. Осим индивидуалне одговорности, он сноси и тзв. објективну одговорност за лоше функционисање органа на чијем је челу и којим руководи, што је за последицу имало штете и директно се одразило на губитак људских живота.

Будући да и после бројних позива на одговорност Небојша Стефановић не подноси оставку на функцију министра унутрашњих послова, а сасвим је очигледно да председник Владе нема намеру да покрене поступак његовог разрешења, овај наш јавни позив, иницијатива и предлог да се у складу са члановима 130 до 133. Устава Републике Србије отвори и реши питање одговорности Небојше Стефановића је неминован. Поступак у коме треба да се реши ово питање може бити захтев да Небојша Стефановић поднесе оставку или покретање поступка од стране председника Владе за разрешење министра Небојше Стефановића или покретање поступка гласања о неповерењу Небојши Стефановићу као министру и члану Владе.

Српска радикална странка овим путем, у складу са Уставом Републике Србије, јавно позива Небојшу Стефановића, председника Владе и Народну скупштину да реше питање одговорности министра унутрашњих послова. Мада је било најава да ће питање одговорности за трагичне последице поплава бити решено преко надлежних органа, од правосуђа до Народне скупштине, сведоци смо да сваким даном то полако пада у заборав, а знамо да се заборав неминовно враћа и то увек са далеко тежим последицама.

Српска радикална странка подсећа да треба имати у виду да је јавност изгубила и оно мало поверења које је имала према Министарству унутрашњих послова као државном органу, због неспособног министра Небојше Стефановића. Готово да не постоји ауторитет Небојше Стефановића после сазнања да је његов докторски рад на Мегатренд универзитету  плагијат. Министарство унутрашњих послова је понижено као државни орган зато што се на месту министра још увек налази Небојша Стефановић. Ово стање може да се исправи само уклањањем Небојше Стефановића са функције министра унутрашњих послова.

13. јуна 2014. | СРС @ 10.29 | Leave a comment | Анализе,Вести,Мишљења,Најаве

Нема коментара »

Leave a comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Билтен

Пријавите се за наш билтен да бисте добијали обавештења о новостима на овом сајту.

Слични чланци

На вези…

11 гостију прегледа сајт