Српски националисти

Здравко Топаловић: Власт слепо извршава налоге ММФ

zdravko topalovic

На основу реакција на нови закон о раду, види се да постоји разлика у интересима радника и интересима послодаваца. Како решити тај сукоб? Како радницима обезбедити права а да то не гуши развој привреде у Србији?

Предлог закона о раду је урадиo ММФ и администрaција ЕУ. Тај закон није добар ни за раднике,као ни за послодавце.За раднике је крајње дестимулативан.Предвиђено је да по потреби радна недеља са 40 сати може бити повећана на 48 па запослени не може знати каква му је радна недеља.Земље ЕУ теже скраћењу радне недеље а овим законом се Србији намеће да се радна недеља повећа, па се са правом стиче утисак о неравноправности радника Србије са осталима тј.да радник из Србија мора да ради као у мануфактурном капитализму како би радник у Немачкој или некој другој земљи ЕУ живео боље и имао већи стандард.На просечну зараду од 43.000 колико износи у Србији предвиђено је да зарада током коришћења годишњег одмора буде мања за око 16.000 динара,а не дај боже да се разболите и оправдано одете на боловање до 30 дана у том случају на поменуту просечну зараду послодавац ће вас ускратити за 12.000 динара???Да не причамо о томе да се гуши сваки социјални дијалог и прговори са послодавцем.

Пре измена закона о раду неопходно је променити цео сет закона везаних за привреду.Послодавци су са разлогом незадовољни правосуђем,јер радни спорови некада трају и више година,а у случају враћања запослених на посао дужни су да исплате зараду за све године док је спор трајао.

Послодавцима треба омогућити поједностављење законске процедуре код запошљавања и пријема на рад нових радника кроз низ подстицајних мера које треба регулисати тим сетом закона везаним за привреду.

Закон није добар јер је дестимулативан и за раднике и за послодавце,а власт га је повукла из процедуре само због избора.

Logo BG - 1500

Да ли је Србија повољна средина за развој малих и средњих предузећа? Које су потешкоће које доживљавају привредници у Србији? И како побољшати стање?

Србија може бити повољна средина за развој малих и средњих предузећа.Све власти у Србији од 2000-2014.године форсирају искључиво крупан капитал кроз велике мултинационалне компаније,што је довело до тога да је уништена наша привреда,производња,услуге..Уништен је наш банкарски систем а власт је у Србију пустила стране банке да раде шта хоће, које под хипотеком имају минимум две трећине привредних субјеката,највише камате на кредите у Европи.

Не постоје стимулативни услови за почетак рада нових малих и средњих предузећа,а банке не дају кредите новооснованим предизећима,конкренто тражи се позитиван Биланс успеха у последње три године.

Ми из СРС-а сматрамо да је велика шанса наше привреде развој и стимулација ситносопствеништва,породичних,малих и средњих предузећа,што би довело до здраве конкуренције,веће запослености а самим тим би и буџет Србије био пунији повећањем броја пореских обвезника.

Власт је од 2000.године слепо извршавала налоге ММФ и ЕУ,свесно гушећи наша предузећа, форсирајући тајкуне увознике,а увозна роба нема конкуренцију у производима из Србије.

Као одборник сте критиковали градску власт у скуштини града Београда. Какви су заиста резултати предходне градске власти?

Резултати предходне градске власти су катастрофални.Добили смо један скуп мост уместо 3 мања и саобраћајно функционалнија,градски превоз и друга јавна предузећа су у очајном стању и презадужена.Није завршена обилазница око Београда,станица Прокоп и сви други капитални инфраструктурни пројекти.

СРС се залаже за равномерни развој свих делова Београда,како би се омогућио нормалан живот свим Београђанима,а не само „кругу двојке“ и новим пословним центрима по Новом Београду.

Већи део капитних пројеката могао би да се заврши расписивањем јавних радова,где би се запослила наша радна снага,а не даљим задуживањем и давања послова пропалим грађевинским предузећима из Словеније и других земаља ЕУ.

Zdravko Topalovic 2

СНС као решење проблема Београда нуди преамбициозне пројекте попут „Београд на води“. Да ли такви пројекти могу да буду решење за економске проблеме у Београду? Колико је исплативо трошити новац пореских обвезника на то?

„Београд на води“ јесте преамбициозан и наравно крајње штетан пројекат за Београд.Вучић је без икаквог тендера најскупљег земљиште и тај посао унапред дао арапима из Емирата,оним истим арапима који су финансирали шиптарске сецесионисте и исламске фанатике у Босни.Обећао им је да ће на обали Саве бити и изграђен исламски центар са највећом џамијом у Европи.Да ли је то стварно жеља београђана.Наравно да није.То је жеља ужег броја људи из СНС-а и тајкуна који подржавају Вучић,а највећи бенефит ће имати арапски инвеститор.

Напредњаци пласирају једну јефтину причу београђанима како би се тим пројектом добиле хиљаде нових радних места.Истина је другачија,ту не би било места за наш високо образовани кадар,а људи би у том новом елитном делу Београда били само слуге и јефтина радна снага.

Град треба спустити на реке али неким реалним пројектом који би имао више садржаја,а не само хотеле и џамију по вољи арапских инвеститора.

25. фебруара 2014. | СРС @ 16.56 | Leave a comment | Вести

Нема коментара »

Leave a comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Билтен

Пријавите се за наш билтен да бисте добијали обавештења о новостима на овом сајту.

На вези…

8 гостију прегледа сајт