Српски националисти

На данашњи дан: Србија и Бугарска објавиле мобилизацију за рат против Турске

На данашњи дан 1912године Србија и Бугарска објавиле су мобилизацију за рат против Турске.

Први балкански рат вођен од октобра 1912. до маја 1913. у којем су се против Турске бориле и Грчка и Црна Гора, завршен је поразом Турске. Србија је тада ослободила Стару Србију (данас Косово и Метохија) и Јужну Србију (данас Македонија).

1876 – Рођен је српски писац, позоришни критичар и дипломата Милан Ракић, реформатор стиха и велики зналац језика, члан Српске краљевске академије, председник Српског ПЕН клуба.

После завршених студија права у Паризу, радио је у Београду као чиновник, а од 1904. био је у дипломатској служби. Појавио се 1903. збирком „Песме“ као потпуно изграђен писац, мисаон и осећајан, песник унуташњих немира и сукоба. Објавио је 1912. збирку „Нове песме“ и 1936. „Песме“. Педесетак песама, колико је укупно написао, одликују се елеганцијом и савршенством форме и спадају у врх српске лирике 20. века, попут „На Газиместану“, „Јефимија“, „Долап“, „Симонида“, „Напуштена Црква“, „Орхидеја“, „Љубавна песма“. Позоришне критике које је писао, по општој оцени, веома су поуздане и одраз су изузетне личне културе.

1915 – Ватром из топа оборен је први непријатељски – немачки авион изнад Крагујевца. На Метином брду у Крагујевцу налази се спомен-обележје Радоју Раки Љутовцу, артиљерцу-тобџији који је 1915. године, у Првом светском рату, оборио први непријатељски авион у Србији. Тај дан обележава се као Дан рода Противваздушне одбране Војске Србије.

1938 – Дан по потписивању споразума у Минхену, којим су западни савезници дозволили Адолфу Хитлеру комадање Чехословачке, што је отворило пут ка избијању Другог светског рата, британски премијер Невил Чемебрлен изјавио је да је спасен мир.

1941 – Почела је прва немачка офанзива на Москву. Немачка војска је после великих губитака совјетске армије заустављена, али је половином новембра 1941. кренула у другу офанзиву, такође неуспешно, што је почетком децембра омогућило противнапад и одбацивање немачких трупа 200 километара од Москве. На тај начин покопан је план „Барбароса“ о муњевитом рату против Совјетске Русије.

1941 – Завршен је „Крвави марш“ у којем су Немци у Другом светском рату више хиљада становника Шапца дотерали на савски мост, где су неке убили и бацили у реку а друге гонили до сремског села Јарак при чему су малаксали путем убијани. Преживеле су вратили у Шабац у новоформирани логор. Била је то одмазда због устанка који је био у току у Србији, с посебним замахом у том крају и због немачких жртава током устанка. У читавој акцији су са немачким трупама заједно учествовале и хрватске усташе. Према немачким документима укупно је том приликом ухапшено 4.410 Срба.

2006 – Скупштина Србије усвојила је Предлог новог устава. Предлогом Устава Србија је дефинисана као држава српског народа као и свих грађана. У преамбули Предлога новог устава наглашена је неодвојивост Косова и Метохије од Србије.

Извор: НСПМ

 

30. септембра 2013. | Редакција @ 09.56 | Leave a comment | Без категорије,Вести

Нема коментара »

Leave a comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Билтен

Пријавите се за наш билтен да бисте добијали обавештења о новостима на овом сајту.

Слични чланци

На вези…

13 гостију прегледа сајт