Српски националисти

Клицало се Вожду на Вождовцу

vozdovac01У организацији Српског сабора Заветници у великој сали Општине Вождовац на Сретење одржана је свечана академија „Србија се умирити неће“ посвећена Првом српском устанку и обнављању српске државотворности.

Међу присутнима, у препуној сали, поред гостију и представника других удружења и политичких странака, нашао се велики број српских интелекутуалаца, међу којима су пуковник у пензији др Раде Рајић, подпредседник Савета за дијаспору Станислав Гашпаровски, уметница Симонида Станковић, др Љубомир Грујић, глумица Мирјана Ђурђевић и многи други.

Академији су присуствовали и прота Цркве Светог цара Константина и царице Јелене, отац Неђељко Марјановић, који је благословио скуп и позвао на јединство, као и часно сестринство манастира Ваведење.

Програм је отворила Катарина Матијашевић, која је присутнима пожелела добродошлицу и подестила на чувене речи дивљења Напеолена Бонапарте посвећене српском вожду Карађорђу и најавила првог говорника, писца и издавача, српског родољуба Милуна Јевтића.

У свом обраћању, Јевтић је указао на то да је српска држава само обновљена подизањем устанка 1804. године, али да су њени темељи ударени вековима пре тога.

Гостима се потом представио познати гуслар Саво Контић, са песмама „Почетак буне на дахије“ и „Бој на Мишару“ завршавајући уз познати стих : „рани сина, пак шаљи у војску, Србија се умирити не може“.

Свечану беседу одржао је и наш познати писац и историчар, уредник „Српског листа“, Момчило Селић, који је говорио о узроцима брисања српске историје након Другог светског рата, који су допренили одрођавању од корена и прекидању континуитета са борбом наших предака.

Гојко Шашић, у шумадијској народној ношњи, одрецитовао је српску здравицу, честитао велики православни празник Сретење Господње и пожелео народно благостање.

Симонида Станковић, уз неколико речи о богатој српској традиционалној музици најавила је полазнике Прве школе српског и балканског традиционалног певања, које предводи Бојана Николић.

У десетоминутном сплету песама из свих крајева Србије публика је уживала и великим аплаузом испратила наступ младих уметника.

На крају, окупљенима се обратила Милица Ђурђевић, портпарол Српског сабора Заветници, која је говорила о духовницима и архепастирима, који су током Првог српског устанка били највећа морална и духовна подршка, као и о свим оним другим великим личностима и јунацима, изниклим из духа и бића српског народа током Првог српског устанка: „Подсетимо се проте Матије Ненадовића, који је кренуо руском цару да моли помоћ да Србија не издахне. У мемоарима потомству признаје да не зна у том часу где је Русија, али зна да је тамо где изгрева сунце. И нама Заветницима, Русија је на изгревци сунца.“

Академија је завршена позивом на јединство и народну саборност, а девојке из поменуте школе српског традиционалног певања, заједно са присутнима, отпевале су познату песму са Косова и Метохије „Густа ми магла паднала“.

19. фебруара 2013. | Редакција @ 00.33 | Leave a comment | Акције

Нема коментара »

Leave a comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Билтен

Пријавите се за наш билтен да бисте добијали обавештења о новостима на овом сајту.

На вези…

14 гостију прегледа сајт