Српски националисти

Влада РСК: Аустрија створила Хрвате и Бошњаке од Срба

Преносимо у целости писмо Владе РСК у прогонству упућено  дипломатско-конзуларним представништвима у Републици Србији:

Влада Републике Српске Крајине у прогонству има част поздравити дипломатско-конзуларна представништва у Републици Србији и наставити, да им  скреће пажњу (као у ноти бр. 1463/12 од 8. 8. 2012), да су поступци западноевропских држава и Турске према Србима у 19. и 20. столећу били колонијални, с применом мера злочина геноцида над Србима и мерама уништавања српске културне баштине – у свим српским земљама.

Влада РС Крајине, овај пут, подсећа дипломатско-конзуларна представништва, да је Аустроугарска планирала и почела спроводити у XIX столећу претварање Срба католика у Хрвате, а Срба муслимана у Бошњаке. То аустроугарско колонијално противсрпско прегнуће је објаснио књижевник Слободан Јарчевић – у књизи „Бивши Срби Бошњаци (муслимани)“, те из те књиге узимамо један део, у којем писац препоручује Србима – и православним, и католицима, и муслиманима, да затраже од својих државника приступање деколонизацији и враћање расрбљеног дела становништва („Хрвата“ и „Бошњака“) у окриље српске нације. Посебно зато, пише Јарчевић, што су Аустроугари измислили, да је у Средњем веку постојала богумилска вера у Босни (друкчија од српске православне), те су тиме убеђивали Србе муслимане, да су народносно друкчији од Срба православне вере и друкчији од Срба католичке вере. Ево тог дела из књиге:

„…Тад је (пре 100 година) већина Срба католика и Срба муслимана у Босни и Херцеговини и Републици Српској Крајини одбијала помисао да припада хрватској или бошњачкој нацији. Отпор тој колонијалној мери Аустроугарске и Ватикана је био енергичан код Срба католика и Срба муслимана и зато ће се против њих применити најстроже мере у Првом и Другом светском рату. Због отпора преласку у хрватску и бошњачку нацију ће бити прогањани, смештани у концентрационе логоре смрти… Били су на путу да доживе биолошко истребљење у великим размерама – као што су то доживели Срби православне вере, те су у два светска рата, ради спасавања својих породица, прихватали припадност хрватској и бошњачкој нацији. После Другог светског рата, комунистичка власт у Југославији је обавила доградњу овог колонијалног преласка Срба муслимана и Срба католика у друге две нације и све је то „научно“ објашњавано. А колики је отпор Срба католика и Срба муслимана био истрајан (пре светских ратова), видели смоу другим поглављима ове књиге, а овде ћемо споменути противљење аустријском расрбљивању једног муслиманског свештеника. Своју припадност српском народу је саопштио верницима у џамији и обавестио их је о српској победи над Турцима 1912. године. Због тога су га аустроугарске власти ухапсиле. Податак узимамо из београдског дневног листа „Политика“, од 27. новембра 2012, у одељку „Листајући политику“ – број из 1912. године:

‘СРПСКО ЋЕ БИТИ СРПСКО! Аустријске власти су предузеле све могуће мере, да развију мржњу између православног и муслиманског становништва у Босни и Херцеговини. Али, и то им, као и све остало, рђаво полази за руком. Само овај догађај то најбоље показује. Сад у петак муслимански имам у Вишеграду је позивао са минарета правоверне муслимане на молитву. Али под утицајем вести о славним победама српске војске на Турцима, није могао одолети, већ је, с минарета, узвикнуо: ‘Српско је било и јопет ће српско бити!’ Вишеградска аустроугарска полиција је одмах улетела у џамију, свукла га са минарета и одмах притворила. Сутрадан је имам стражарно спроведен у Сарајево, где ће бити стављен под суд‘“.

Влада РС Крајине је уверена, да дипломатско-конзуларна представништва схватају зашто овај часни муслимански свештеник (имам), Србин муслиман, није познат широј јавности. Његово родољубиво дело је сакривано у Југославији, јер су Срби муслимани упорно убеђивани да не припадају српској нацији. Његово име није познато. А пошто је страдао у Аустроугарској – бранећи своју српску нацију, Срби су обавезни да му подигну споменик и да културне установе и улице понесу његово име. То би, вероватно, подстакло многе расрбљене муслимане и католике, да пристану на деколонизацију, јер је колонијалним мерама Аустроугарске нането много зла Србима све три вере. Деколонизацијом би се уклонило наметнуто бошњачко националноо име Србима муслиманима, а уклањало би се и Србима католицима Босне и Херцеговине и Републике Српске Крајиненеметнуто им хрватско национално име.

Извор: Влада РСК

27. новембра 2012. | Редакција @ 14.54 | Leave a comment | Вести

Нема коментара »

Leave a comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Билтен

Пријавите се за наш билтен да бисте добијали обавештења о новостима на овом сајту.

Слични чланци

На вези…

6 гостију прегледа сајт