Српски националисти

Вијеће одбило још један Караџићев захтев

Претресно вијеће Хашког трибунала одбило је данас захтјев некадашњег предсједника Републике Српске Радована Караџића да се бившем оперативцу МУП-а БиХ Едину Гараплији наложи да свједочи на његовом суђењу, наводећи да оптужени није показао да је предузео све мјере како би обезбиједио добровољну сарадњу овог свједока.

Караџић је најприје тражио да Гараплија разговара са његовим правним савјетником Питером Робинсоном, али је овај свједок то одбио, наводећи да „не може да се сјети догађаја из рата у БиХ“, као посљедице рата и постратне трауме.

Претресно вијеће је одбило да изда обавезујући налог, оцијенивши да обављање разговора није неопходно, будући да је Караџић већ у свом поднеску показао да је „потпуно свјестан тачне природе и значаја Гараплијиног могућег исказа“.

Караџић је у захтјеву истакао да вјерује да Гараплија има информације важне за његову одрбану.

Према наводима Караџића, Гараплија је у интервјуу тужиоцима у Хагу 2000. године, између осталог, рекао да је специјална муслиманска јединица извела снајперски напад у којем је убијен француски припадник Унпрофора у Сарајеву, а да је инцидент приказан као да је пуцњава била са српских положаја.

Вијеће је у одлуци навело да није добило инфрмацију да би Гараплија одбио да се појави као свједок одбране у Караџићевом предмету.

„Оптужени, уствари, није ни намјеравао да пита Гараплију да ли би пристао да свједочи добровољно. Одбијање да се да интервју представнику одбране и одбијање свједочења пред Хашким трибуналом су двије различите ствари“, наводи се у одлуци Вијећа.

Извор: РТРС

27. новембра 2012. | Редакција @ 15.08 | Leave a comment | Вести

Нема коментара »

Leave a comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Билтен

Пријавите се за наш билтен да бисте добијали обавештења о новостима на овом сајту.

Слични чланци

На вези…

5 гостију прегледа сајт