Српски националисти

Злочин у Двору на Уни – 17 година после

001Ни 17 година након стравичног злочина у малом градићу на Уни, Србима није стигла утеха чак ни у виду откривања злочинаца. Свет ћути јер се тако брани, усташе нападају јер је напад најбоља одбрана, а Срби не престају да покушавају јер је то све што им је остало…

Злочин у Двору на Уни десио се 8. августа 1995. године, кад су непознати починиоци у маскирним униформама брутално убили 12 српских цивила у тамошњој основној школи. Готово сви страдали Срби били су хендикепирани.

Злочин се десио непосредно након хрватске војно-полицијске операције Олуја у којој је на сличан начин страдало око 2.000 српских цивила, наочиглед данских војника који су у то време били у саставу мировних снага у геноцидној држави Хрватској, под мандатом УН. Неки од њих сведочили су о томе пред Тушилаштвом Хашког трибунала исте 1995. године када је истрага поведена, али епилог тог процеса још није познат. По њиховим сведочењима дански војници су могли интервенисати, али им је командант Јорген Колд рекао да само посматрају.

Усташка страна је за злочин оптужила српске снаге при повлачењу, док српска страна има доказе да су Двор на Уни већ 7. августа увече држали припадници усташке војске, и да је овај, као и многе злочине у операцији „Олуја”, починила једна хрватска јединица приликом чишћења терена, не штедећи никога.

Дански војник УН Јан Велендорф је у јануару 2012. о масакру хендикепираних српских цивила дао исказ јавном тужиоцу Србије Владимиру Вукчевићу. Јан Велендорф је у свом исказу негирао наводе хрватских медија о томе да су масакр починили Срби, и изјавио да су војници УН гледали масакр који нису могли да зауставе јер су имали наређење да чекају. Поред тога, српско тужилаштво је дошло до видео снимака на којима се види како војници улазе у Двор на Уни на дан масакра, 8. августа 1995. године. Вукчевић је тада саопштио да снимци потврђују исказе данских војника и да се утврђује њихова аутентичност.

Најновије информације говоре да се “стеже обруч” око починилаца, али још нема одговора на питање ко су они.
У Хрватској су овај злочин најпре приписивали српској паравојној формацији, а потом Петом корпусу армије БиХ.
Међутим, службена белешка данског батаљона Унпрофора и видео снимак до којих је почетком марта дошла Радиотелевизија Србије, говоре да су злочин могли починити хрватски војници. Према тој белешци, хрватски војници су на дан масакра од раног поподнева били у Двору на Уни, а снимак који емитовао РТС “начињен је 100 метара од школе у којој се два сата касније догодио масакр”.

Према исказима данских војника, убице су носиле тамно зелену униформу, без ознака, а председник “Веритаса” Саво Штрбац подсећа да је “такве униформе имала хрватска специјална полиција.” Сва истраживања “Веритас” указују да су девет хендикепираних особа у Двору на Уни могли ликвидирати само припадници хрватских снага, нагласио је Штрбац у разговору за Танјуг. Докази из више извора, како је рекао, недвосмислено упућују на закључак да су већ 7. августа 1995. око 17 сати у Двор ушли припадници 145. бригаде и 17. домобранске пуковније усташке војске.

Штрбац је подсетио да су жртве били штићеници Дома пензионера и пацијенти Психијатрије из Петриње, које је евакуисала локална Цивилна заштита у вечерњим сатима 4. августа 1995. у сектор “Север” под заштитом снага УН, као најудаљеније место од линије фронта. Аутобусом је превезено педесетак људи у пратњи неколико медицинских сестара и неколико цивила који су им помагали, а у Двор су стигли 5. августа око два сата иза поноћи и остављени су у објекту који су сматрали најбезбеднијим, јер се налазио поред кампа данских војника.
Већина је телефонирала рођацима и пријатељима у Републици Српској и Србији и до 7. августа напустила школу, а остали су само они по које није имао ко да дође и који сами нису могли да оду, испричао је Штрбац.
Он је нагласио да се “са сваком логиком косе тврдње да су сами Срби своје хендикепиране склонили на најбезбедније могуће место, а онда их побили на очиглед војника Унпрофора”.
Штрбац сматра да ни муслиманске снаге нису могле починити масакр у Двору, јер према истраживањима “Веритаса”, 8. августа нису могле бити у самом граду, пошто су долазиле са јужне стране комуникације Глина -Двор коју су контролисали Срби.
“Сви докази указују да су злочин могли починити само хрватски војници”, казао је Штрбац. А пошто су несрећне жртве од имовине имале само инвалидска колица и штаке, а све су биле Срби, изузев Терезија Ружак, за коју починиоци нису могли знати да је Хрватица, мотив тог масакра може бити само национална мржња”, закључио је Штрбац.

Хоће ли неко икада одговарати за овај злочин, у овом тренутку тешко је рећи и нагађати. Остaје нам једино, и у овом случају, нада у Страшни суд, као једини релевантни суд које ће једном заувек затворити круг страшних злочина на којима је изграђена геноцидна, окрвављена усташка творевина.

Извор: Четници.срб

11. августа 2012. | Редакција @ 10.50 | Leave a comment | Вести

Нема коментара »

Leave a comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Билтен

Пријавите се за наш билтен да бисте добијали обавештења о новостима на овом сајту.

Слични чланци

На вези…

13 гостију прегледа сајт