Српски националисти

Интервју са чланом УО СНП Наши Вјекославом Церовином

Српски портал „Тврђава“ је објавио интервју на тему евроазијских интеграција и геополитичке позиције Србије са чланом Управног одбора СНП НАШИ и уредником +ЕВРОАЗИЈА+СРБИЈА+, Вјекославом Церовином. Текст преносимо у целини:

ТВРЂАВА: По Вашим проценама какав је тренутни положај  Русије у свету, и како Русија треба да се постави према Западу?
ВЈЕКОСЛАВ ЦЕРОВИНА: Положај Русије је тежак, али уједно јединствен и изванредан! Русија има улогу покретачког центра сарадње евроазијског простора и глобални је фактор стабилности и мира. Односи између Русије и Запада се граде и одвијају на више поља и планетарних тачака, али у нашем случају је однос Русије и ЕУ од суштинског значаја, ако говоримо о Западу.

Стремљење Лисабон-Владивосток је тема дијалога између Русије и ЕУ већ дуги низ година и праве се помаци, али стварање Евроазијског Савеза је концепт управо усмерен на постизање резултата у том смеру и управо због обостраног јачања економије које пружа то је магнет који ће надвладати у Европи. Нова руска политичка философија жели повратак Европе и Европљана самима себи. Евроатлантизам је чаша испијена до дна.

Русија треба да буде мудри координатор промена кроз које пролази Европа са циљем да омогући успостављање здравије политичке климе на територији евроазијског простора у целој тој дијагонали Лисабон-Владивосток.

 

ТВРЂАВА: Да ли су актуелна дешавања у Сирији још више утицала да Русија буде обазривија према САД и НАТО, будући да САД наставља да око Русије прави „обруч анаконде“?

ВЈЕКОСЛАВ ЦЕРОВИНА: Сигурно да јесу. Путин и цео државни естаблишмент сасвим јасно и све отвореније означавају САД као негативног глобалног фактора, указујући на глобалну агресивну политичку платформу коју следи и спроводи Бела Кућа. Русија је и у сталној војној приправности у односу на САД и НАТО. Сирија је нажалост само још један у низу примера америчке агресије која је још већа услед кризе евроатлантског блока. Америка је звер у кавезу и сада је најрањивија, а тиме и најопаснија. Зато Пекинг ту има суштински важну улогу у економском стабилизовању САД-а, јер је то неопходна анестезија и седатив да би се избегао светски колапс и трећи светски рат. Америка је темпирана бомба и у суштини највећи проблем на свету.

 

ТВРЂАВА: После две деценије од распада СССР-а и апсолутне доминације САД дошло је до стварања Евроазијске уније и најављен је од стране руских геополитичара убрзан развој таквог једног младог савеза, чак је најављено да се по њиховим плановима може очекивати да се Србија прикључи ЕАУ до 2016. године, колико је то заиста реално?

ВЈЕКОСЛАВ ЦЕРОВИНА: Ако би Република Србија званично успоставила националну стратегију и програм учлањења у Евроазијски Савез до 2014. године, у следећих годину-две, не би било препрека да Србија буде званична чланица Евроазијског Савеза у првом оснивачком таласу. То је интерес Евроазијског Савеза, односно, постаће уколико се Србија врати државотворној политици. Србија својом геополитичком и геоекономском позицијом потпуно одговара Евроазијском Савезу.

Србија је огледало и слика снаге евроазијског уједињења у својој геополитичкој пројекцији. Србија за Евроазијски Савез може представљати најбољи потез у стратегији успостављања осе Лисабон-Владивосток, баш зато што је Евроазијски Савез окружен на својим границама НАТО савезницима и НАТО војним базама. Србија је најдужи крак Евроазије у односу на ЕУ и као таква је од неизмерног геополитичког значаја за успех пројекта Евроазијског Савеза.

ТВРЂАВА: Има ли Евроазијска унија алтернативу, будући да је Србија постала кандидат за чланство у Европској унији?

ВЈЕКОСЛАВ ЦЕРОВИНА:Евроазијска Унија јесте кључ и решење за странпутицу узимања ЕУ кандидатуре и учлањења у ЕУ. Она је нови оквир не само за Србију, него и за остале европске државе, а Србија само има изванредну прилику у односу на друге. Највећа геополитичка реалност и главни развојни тренд у Европи јесу евроазијске интеграције. Немачка предњачи у оваквим новим кретањима и потпуно је отворена ка простору евроазијске сарадње, и ка Москви, и ка Пекингу, али не заостају ни друге чланице ЕУ.

Србија не сме да се плаши да заузме лидерску позицију, да направи заокрет и да експлоатише геоекономску позицију једине европске државе која има стратешко партнерство са Кином и једине европске државе са специјалним економским односима са Руском Федерацијом и Царинском Унијом. Србија је овим уникатним партнерствима са Москвом и Пекингом геополитички означена као специфична евроазијска тачка и специфичан европски простор, али опет све зависи првенствено од нас. Видећемо да ли је српски народ у стању да се врати здравој логици.

Нама је за даљи развој неопходан баланс у односу са међународном заједницом и то посебно у односима са НАТО чланицама, а то можемо остварити само као део евроазијског геополитичког и геоекономског блока. Свака другачија политика која ово изоставља из вида је политика глупости. Идеја неутралности је идеја прошлости, свет се променио и то би данас била глупа, авантуристичка и неозбиљна политика, а посебно не одговара стању окупације у којем се налазимо. Пут ЕУ већ знамо као осведочени пут раздржављења, пут уцене и присиле Запада према Србији и он дефинитивно значи наставак парализе, политичку глупост и у суштини политичко самоубиство.

ИЗВОР: ТВРЂАВА

19. априла 2012. | Редакција @ 17.46 | Leave a comment | Вести

Нема коментара »

Leave a comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Билтен

Пријавите се за наш билтен да бисте добијали обавештења о новостима на овом сајту.

Слични чланци

На вези…

12 гостију прегледа сајт