Српски националисти

МИРОВИЋ: Тражимо да се изјасни Влада Србије

ГЛАВНА тема данашње конференције је ново безобразно понашање Хашког трибунала, који је показао да не поступа добронамерно према Војиславу Шешељу и ради све да би уграозио његово здравље. Није реч о нашим спекулацијама и субјективности , него је Хашки трибунал у петак заказао за понедељак, сутра у 14:30 часова, статусну конференцију у процесу за непоштовање суда – рекао је Дејан Мировић на самом почетку конференције за медије.

Замислите да трибунал, секретаријат и процесно веће човека који је оперисан пре само седам дана, а то је била поновљена операција на срцу и трајала је два сата, терају да се поново изложи вишесатним напорима у судници само дан пред завршну реч. Њега ће поново транспортовати уз велике и компликоване мере безбедности из притворске јединице у судницу. А, како је рекао и представник Владе Србије, знамо да се у судници налазе уређаји који ометају рад Шешељевог срца.

Све то раде само да би направили нови притисак на његово здравље и тиме ометали његову завршну реч. Нема ниједног другог објашњења за тај безобразлук.

Зашто је потребна таква журба? Зар ће Шешељ негде да оде? Он се девет година налази у притвору. Он је једини притвореник на европском континенту који девет година није добио првостепену пресуду!

Да ли је могла та статусна конференција да буде одложена за седам дана? Да, могла је! Зашто се то није урадило? Да би се извршио притисак на његово здравље и да би му отежали завршну реч! Нема другог објашњења.

Ја сам правни саветник у овом процесу за непоштовање суда и гарантујем вам да није било ниједног правног разлога да се прибегне таквој журби. Жалбу смо поднели, урадили смо све што је било потребно у вези са одговором amicus curiae и зато нема никакве потребе за журбом. Остаје само тај један логичан разлог, а то је да се овде ради о скандалозном безобразлуку како би се поново угрозило његово здравствено стање.

Такав поступак Хашког трибунала нас не изненађује, посебно када је реч о овим већима за непоштовање суда. Али, позивамо Владу Републике Србије – не појединачне министре који дају овакве или онакве изјаве о професору Шешељу, већ Владу – да се изјасни о овом безобразлуку, скандалу и новом угрожавању Шешељевог здравља. Хајде, да видимо који је њихов став!

Знате, можемо да слушамо изјаве појединих министара који кажу да би нешто урадили овако или онако. Али, да видимо који је став Владе!

Јер, ово је провокација! Ово је провокација Хашког трибунала и удар на здравље Војислава Шешеља! Зато: хајде да видимо који је став Владе Републике Србије.

Знате, сада су се сетили његовог здравља, када је драматично и свима је јасно да може доћи до најгорег могућег исхода. Сада, после девет година страховитог кршења његових људских права говоре „то није уреду“, „требало је да га лече“, „ми бисмо помогли“…

Хајде ипак да видимо конкретан став, нека се сада покажу! Да видимо поводом овог скандалозног заказивања за сутра процеса за напоштовање суда. Сасвим јасан.

Подсетићу вас да је пре само годину дана читава тзв демократска јавност Србије скочила на ноге да би се омогућило да представник Владе Србије учествује на додели Нобелове награде кинеском „дисиденту“ који није могао да присуствује додели. Иначе, то је човек који се залагао за бомбардовање Ирака и окупацију Кине и који је осуђен на исто онолико колико се проф.Војислав Шешељ налази у притвору. Сада сви ћуте. Да ли то нормално? Да ли су то двоструки стандарди у примени људских права?

Војислав Шешељ је грађанин ове државе и просто је невероватно да се према њему не покаже макар делић заинтересованости као према том господину из Кине. Сматрамо да је то њихова унутрашња ствар, али он се залагао за окупацију своје земље и бомбардовање других земаља. Просто неверованто! У том смислу, ми смо запањени!

Пре седам дана, када је требало да буде одржана та статусна конференција за непоштовање суда, amicus curiae је, као представник тужилаштва, тражио да због породичних проблема, ма шта то значило, не присуствује лично тој статусној конференцији, већ да се из Канаде појави преко видео-бима. А, професора Шешеља, који је имао двосатну операцију на срцу и има озбиљне здравствене проблеме које нико нормалан не може да негира, терају да се сутра, пре завршне речи, траже да се појави у судници Хашког трибунала! Опет кажем, то је безобразлук и страмота.

Срамота је и што се ћути у нашој јавности и што се од стране Владе Републике Србије дају делом неке изјаве, а делом се ћути. Изгледа да је то нека игра. Нема јасног става.

Хтели смо да вас обавестимо о овом новом нехуманом поступку Хашког трибунала према Војиславу Шешељу.

Још је један доказ да се ради о безобразлуку трибунала. Ви знате да је осносвни предмет овај у коме се изводи завршна реч. Сви остали прдмети су мање важни, јер су изведени из основног. Предмет о непоштовању суда, погледјте његову ознаку, ослања се на основни предмет у којем је сада завршна реч.

Не може бити важнији споредни предмет за непоштовање суда од завршне речи у основном предмету!

Према томе, ово је још један аргумент да је реч о безобразлуку. А посебна је прича како се води предмет за непоштовање суда, где се Војислав Шешељ оптужује и осуђен је у првостепеном поступку на 18 месеци, јер је објавио изјаве сведока одбране, које су они већ објавили у дневној српској штампи. То је посебна тема. Али, опет инсистирам на томе да не могу споредни предмет и процес бити пре онога који је основни, а то је овај за тзв ратне злочине.

Извор: Факти

18. марта 2012. | Редакција @ 17.51 | Leave a comment | Вести

Нема коментара »

Leave a comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Билтен

Пријавите се за наш билтен да бисте добијали обавештења о новостима на овом сајту.

Слични чланци

На вези…

5 гостију прегледа сајт