Српски националисти

У сусрет 70 годишњици „Новосадске рације“

Овог јануара Нови Сад и околна места обележавају 70 година од стравичног злочина мађарских фашиста над више од 12 000 грађана током рације 1942. године. Велико број жртава, углавном Срба и Јевреја али и других које су фашисти сматрали својим противницима, бачено је под лед у Дунав. У Новом Саду ухапшени су окупљени у тадашњем Соколском дому, а затим одведени до Штранда где су бачени под лед.

Поводом обележавања годишњице рације 23. јануара у 14. 15 часова у Новом Саду организује се меморијална шетња „Трагом жртава рације„. На позивници (летку) која се тим поводом поставља на интернету пажњу нам је привукла песма „Спомен“ која је потписана именом Мирјане Мојзес и датумом 23. фебруар 1941. године.

Спомен

„Кад чујеш звона

тај дивак глас,

сети се мене

бар онај час“

Поред песме налази се цртеж девојчице која повлачи канап великог звона. Од организатора меморијалне шетње, историчара Александра Вељића, сазнали смо тужну историју песме и њеног аутора.

Наиме, цртеж и песму „Спомен“ урадила је деветогодишња девојчица Мирјане Мојзес која је убијена у рацији од стране мађарских фашиста. Мирјана је песму написала 23. фебруара 1941. године у споменар своје школске другарице Лидије Бренер. Годину дана касније обе другарице нашле су се у колони смрти, Мирјана је убијена а Лидија је игром случаја преживала погром.

Лидија Бренер, која данас живи у Израелу, сачувала је свој ђачки споменар до данашњих дана. Читајући списак жртава рације наишла је на име своје другарице Мирјане Мојзес, пронашла је споменар и  скенирала страницу са песмом и цртежом и послала је историчару Вељићу. Страницу из споменара видео је уметник Леон Шурбановић и на основу ње дизајнира летак на коме се поред песме и цртежа налази и фотографија реда смрти на Штранду.

И сам летак који позива на меоријалну шетњу тужно је подсећање на жртве овог фашистичког злочина. Он нам показује да жртве нису само пуке бројке и спискови већ људи са својим именима и судбинама, који су имали породице, пријатеље, који су живели у овим градовима и ходали улицама којима ми сада ходамо. Међу њима је и једна деветогодишња девојчица која је само желела да постане песник.

Не дозволимо да сећање на жртве избледи, нити да се овакав злочин икада понови! Meморијална шетња „Трагом жртава рације“ која ће кренути у 14.15 из Соколског дома (Позоришта младих) ка Штранду. Kомеморација на штранду ће почети у 15 сати.

Редакција СНП Наши 

17. јануара 2012. | Редакција @ 12.58 | Leave a comment | Вести

Нема коментара »

Leave a comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Билтен

Пријавите се за наш билтен да бисте добијали обавештења о новостима на овом сајту.

Слични чланци

На вези…

6 гостију прегледа сајт