Српски националисти

Караџић: УН шверцовале гориво за Орића у Сребреници

Радован Караџић доказивао је данас да је Војска Републике Српске контролисала конвоје УН намијењене заштићеној зони Сребреница због извјештаја да се роба шверцује и доставља непријатељској 28. дивизији Армије БиХ.

Унакрсно испитујући пензионисаног потпуковника холандске војске Роберта Франкена, Караџић је указивао да је српска страна “очекивала да УН демилитаризују зону и спријече да их 28. дивизија убија”. “Логично да нам је било у интересу да УНПРОПФОР буде оперативан”, навео је он.

Орић отимао хуманитарну помоћ

Караџић је навео да је 28. дивизија у мају 1995. присвојила готово 30 тона брашна и велике количине шећера и уља, коју је ВРС пропустила становништву. Он је рекао да је са терена било јављено да се конвоји користе за шверцовање, али је Франкен рекао да му “није познато да је било злоупотреба конвоја”.

Караџић је прецизирао да није намјеравао да за шверц оптужи холандски батаљон, већ да је мислио на “појединце из УН”.

Одговарајући на питање да ли има објашњење откуд 28. дивизији гориво, Франкен је навео да су то могле бити “старе залихе или кријумчарење из Жепе”, да би Караџић упитао “откуд Жепи гориво, кад је и то била енклава”.

После сваког конвоја УН, Орић појачавао нападе на Србе

Караџић је рекао да би “послије сваког конвоја 28. дивизија појачала офанзивна дејства”, али је Франкен био категоричан да “никада није дао гориво 28. дивизији”.

Роберт Франкен је од јануара до јула 1995. године био мајор у Холандском батаљону Унпрофора у Сребреници, задужен за набавке, и био је замјеник команданта батаљона Тома Кареманса.

Он је у Хашком трибуналу раније свједочио у пет других предмета у којима се оптужени терете за геноцид у Сребреници, и изјаве са ранијих суђења уведене су у доказе у Караџићевом предмету.

Главни претрес биће настављен сутра ујутро, када ће Караџић наставити да унакрсно испитује Франкена, нарочито о тези да “Срби нису имали у плану да заузму Сребренцу, већ су српске снаге ушле у град, јер се 28. дивизија повукла”.

Извор: Вести 011

16. јануара 2012. | Редакција @ 19.27 | Leave a comment | Вести

Нема коментара »

Leave a comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Билтен

Пријавите се за наш билтен да бисте добијали обавештења о новостима на овом сајту.

Слични чланци

На вези…

5 гостију прегледа сајт