Српски националисти

Посмртни остаци Слободана Јовановића стигли у Србију

Посмртни остаци великог српског правника и историчара Слободана Јовановића вечерас су, у пратњи амбасадора Србије у Лондону Дејана Поповића, авионом „Јат ервејза“ допремљени у Београд, а у суботу ће бити сахрањени на Новом гробљу.

Како је брограским медијима рекао члан Одбора за организацију преноса посмртних остатака Јовановића у Србију проф. Сима Аврамовић, до сахране у суботу, 10. децембра, ковчег ће бити смештан у капели на Новом гробљу.

Јовановић, чији су посмртни остаци ексхумирани након 53 године, биће сахрањен у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу, покрај бившег председника САНУ Душана Каназира и академика Милорада Павића, рекао је Аврамовић.

У време Другог светског рата, Јовановић је био председник Владе Краљевине Југославије у егзилу у Лондону, а преминуо је 1958. године и сахрањен на гробљу Кенсал Грин у том граду.

Као истакнути правник, Јовановић је био професор и декан београдског Правног факултета, ректор Универзитета у Београду и председник Српске краљевске академије.
После више од пола века, његови посмртни остаци ексхумирани су 1. децембра и организовано је њихово преношење у Србију, уз свесрдну помоћ амбасадора Поповића, рекао је проф. Аврамовић.

Сахрана, у организацији САНУ, Универзитета у Београду и Правног факултета, биће у суботу, у 13.30 сати, а истога дана од 11 сати на Правном факултету биће одржана комеморативна седница, у амфитеатру који носи име нашег славног правника и историчара.
Такође, у суботу, у 12 сати, биће свечано отворен Плато Слободана Јовановића испред зграде Правног факултета.

На комеморацији на Правном факултету ће, како је раније најављено, говорити декан тог факултета Мирко Васиљевић, ректор Универзитета Бранко Ковачевић и председник САНУ Никола Хајдин.

Капела на Новом гробљу у којој ће бити изложени посмртни остаци Слободана Јовановића биће отворена за мимоход од 10 сати, а опело ће бити обављено у 13 сати на Новом гробљу.

Јовановића су комунистичке власти осудиле у одсуству 1946. на казну лишења слободе с принудним радом у трајању од 20 година, губитак политичких и појединих грађанских права у трајању од 10 година, конфискацију целокупне имовине и на губитак држављанства.

Окружни суд у Београду је 2007. године донео решење којим се утврђује да је пресуда Врховног суда ФНРЈ – Војно веће из 1946. године „ништавна од тренутка њеног доношења“, као и све њене правне последице и да се познати научник сматра неосуђиваним.

Иницијативу да се посмртни остаци Јовановића пренесу у Београд и ту сахране покренули су 1997. године Правни факултет и САНУ.

9. децембра 2011. | Редакција @ 02.55 | Leave a comment | Вести

Нема коментара »

Leave a comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Билтен

Пријавите се за наш билтен да бисте добијали обавештења о новостима на овом сајту.

На вези…

12 гостију прегледа сајт