Српски националисти

Нова истрага о Маркалама?

Република Српска треба да искористи последње поруке некадашњег изасланика Уједињених нација за бившу Југославију Јасушија Акашија и упрегне све ресурсе како би се прича о догађају на сарајевској пијаци Маркале из фебруара 1994. године поново отворила, тврди директор Центра за истраживање ратних злочина РС Јанко Велимировић.

Он за „Вести“ каже да би превасходно требало извршити одређени притисак на Хашки трибунал како би тај суд променио своје ставове у вези са погибијом више десетина цивила на поменутој пијаци.

– Неће Хаг ни у шта сам да се упусти, без обзира на то што је Акаши био високопозициониран у време када се све то и догодило, и зато би требало извршити неки притисак и лобирати да се ствар покуша променити. Друга могућност јесте да се Српска институционално укључи у цели случај, односно да, рецимо, Народна скупштина донесе одлуку о формирању комисије за утврђивање истине о Маркалама. Може то да се покуша и на државном нивоу, а ако не буде успеха, онда да се то изведе на републичком. У сваком случају, нешто треба предузети – каже Велимировић.

Подсетимо, Акаши је у суботу у Милочеру рекао да је злочин на Маркалама у Сарајеву и даље „нејасан случај“ јер је граната од које су страдали грађани могла да дође са обе зараћене стране.

– Формирао сам Одбор са пет чланова, великих стручњака који су долазили из пет земаља. Закључак који ми је Одбор предао, био је да је на основу прикупљених података, граната могла да дође и са стране босанских Срба, али и са стране коју је контролисала босанска влада. Дакле, ствар је и даље нејасна – рекао је Акаши.

Његове речи изазвале су праву буру у Сарајеву. Тамошњи медији су јапанског дипломату назвали „лажљивцем“ који „опет дира у болне ране“. Акаши је означен као „мртвозорник истине“ који се у време рата стављао на страну Ратка Младића и Радована Караџића.

Дрвље и камење на Акашија осули су представници удружења породица бошњачких жртава, али и разни експерти који су повезани са истрагом о догађају на Маркалама. Балистичар и хашки сведок Берко Зечевић изјавио је да Јапанац „наставља континуитет деловања неуког и неупућеног човека који је током рата имао у БиХ“.

– Након рата у БиХ пропао је у УН, и само уз помоћ лажи може опстати. Одлуке некадашњег специјалног изасланика УН коштале су многе цивиле у БиХ живота, и промениле су исход ратних операција у БиХ. Случај Маркала проблематизовали су многи злочинци у Хагу, али је суд уважавао документе тужилаштва. Његове изјаве не треба да нас узбуђују – рекао је Зечевић сарајевској штампи.

Изјаве генерала УН

Хајка на Акашија многе је подсетила на раније прозивке на рачун бивших генерала Унпрофора Луиса Мекензија и Мајкла Роуза који су, такође, доводили у питање тврдње да је граната на Маркале долетела са српских положаја. И док Мекензи и даље заступа тај став, Роуз је, ипак, променио мишљење па је недавно на суђењу Радовану Караџићу изјавио да је граната дошла са српских положаја.

26. октобра 2011. | Редакција @ 09.07 | Leave a comment | Вести

Нема коментара »

Leave a comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Билтен

Пријавите се за наш билтен да бисте добијали обавештења о новостима на овом сајту.

На вези…

15 гостију прегледа сајт