Српски националисти

Наставак суђења Младену Обрадовићу

У наставку суђења Младену Обрадовићу, вођи организације „Образ“, председник Геј-стрејт алијансе Лазар Павловић изјавио да је геј популација паролу „Чекамо вас“ схватила као претње и позив на физичко насиље. Одбрана тражи сведочење министра полиције Ивице Дачића.

Председник Геј-стрејт алијансе Лазар Павловић изјавио је на суђењу вођи „Образа“ Младену Обрадовићу да је геј популација паролу „Чекамо вас“ и најаве Обрадовића да ће по сваку цену спречити одржавање Параде поноса 2009. схватила као претње и позив на физичко насиље.

Свеодочећи пред Првим основним судом у Београду на суђењу Обрадовићу, Павловић је рекао да су активности „Образа“ схватили као стварање атмосфере у којој су ЛГБТ особе осећале страх за живот и безбедност.

Парада 2009. године није могла да буде одржана у таквој атмосфери“, рекао је Павловић и указао да су Обрадовић и „Образ“ и раније застрашивали позивима на насиље, батинање, чак и убиства.

Павловић је навео да је Обрадовић 2009. године давао изјаве објављене у више београдских медија у којима је најављивао да ће „Образ“ спречити најављену Поворку „по сваку цену“.

„Говорили су о паради срама, изопачености… у одељку ‘перверзњаци’ на сајту ‘Образа’ наводи се да ‘неће бити милости, искорењивању и кривичној одговорности’.

Хомосексуалност је у Србији декриминализована 1994. године, а Српско лекарско друштво је 2008. године у допису Лабрису навело да хомосексуалност није болест, подсетио је лидер Гејстрејт алијансе.

Одбрана тражи сведочење Дачића

Суђење ће бити настављено 25. новембра, када би требало да сведочи представница Лабриса, а судија Ивана Рамић накнадно ће одлучити о предлогу одбране која је предложила сведочење министра унутрашњих послова Ивице Дачића.

Обрадовићу се суди због оптужби за ширење дискриминације према особама хомосексуалног опредељења пред отказану Параду поноса 2009. године у Београду.

Он је у јулу на почетку суђења у Првом основном суду у Београду негирао да је својим активностима ширио мржњу и нетрпељивост према припадницима хомосексуалне оријентације, истичући да „Образ“ не заговара мржњу већ обнову духовних вредности, и позвао је хомосексуалце на покајање.

Обрадовић је у мају осуђен на две године затвора као организатор нереда поводом Параде поноса 10. октобра 2010. године.

Пред Уставним судом у току је поступак поводом захтева тужилаштва да се „Образу“ забрани деловање.

3. октобра 2011. | Редакција @ 16.48 | Leave a comment | Вести

Нема коментара »

Leave a comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Билтен

Пријавите се за наш билтен да бисте добијали обавештења о новостима на овом сајту.

На вези…

15 гостију прегледа сајт