Српски националисти

ЕУ спрема наставак цепања Србије?

Брисел – „Препоручује се да се добра пракса која произилази из статуса аутономије Војводине прошири и на друге локалне администрације (у Србији) како би локалне власти успешније изашле у сусрет специфичним потребама за разноликошћу и заштитом мањинских језика…“.

Ово је део тачке 6. текста Препоруке која је у четвртак једногласно усвојена у Конгресу локалних о регионалних власти Савета Европе у коме два пута годишње заседају председници општина и посланици из општинских и регионалних Скупштина 47 држава – чланица Савета Европе.

Делује необично да су учесници Конгреса, међу којима и чланови делегације Србије, усвојили једногласно документ Препоруке на основу извештаја Ода Арилда Квлаоја, норвешког члана Конгреса локалних и регионалних власти у Савету Европе.

У првобитној верзији предлога Препоруке о Србији није било овог пасуса. Он је унесен тек након што га је као усмени амандман предложила председница румунске делегације Лудмила Сфирлоага после чега су сви присутни у сали Конгреса у Стразбуру гласали „за“.

По процедури овај усмени амандман био је најављен на јутарњим састанцима одбора, али су, како смо накнадно сазнали, сви били изненађени укључујући и српске дипломатске изворе. Упркос томе што су по дужности пратили рад Конгреса, ништа одређено нису могли да нам кажу осим да нису знали да ће амандман бити предложен.

И без допуне Лудмиле Сфрилоаге, текст Препоруке је критичан према властима Србије: уз начелну похвалу истиче се да је Србија прилично каснила са доношењем Закона о реституцији јавних добара локалним властима који је усвоје у септембру ове године. Поздравља се проглашавање новог Статута Војводине али се наглашава да треба још ојачати „децентрализацију аутономних провинција“. Такође се поздравља што је у јулу ове године усвојен Закон о локалном финансирању којим су измењене методе обрачунавања дела пореза на приходе који припада локалним заједницама.

Конгрес препоручује да Србија ревидира уставну одредбу која омогућава „централној власти да опозове локалне скупштине и именује привремене органе уместо њих, а у циљу онемогућавања екстремне употребе те уставне одредбе која би могла да се схвати као облик административне контроле“.

Коначно, препоручено је српским властима одговорним за локалну аутомномију да одреде једног министарског представника „на високом нивоу“ који би на једном од наредних заседања Конгреса локалних и регионалних власти држава чланица Савета Европе објаснио како напредују реформе у Србији.

Да је добро, прихватила би Француска

Децентрализација аутономних провинција, односно ширење војвођанског модела на друге локалне администрације у Србији, према оцени правног експерта др Косте Чавошког, није добро решење. Чавошки сматра да је реч о покушају регионализације за распарчавање Србије на три до четири Војводине који траје седам година.

– Да је то добро решење прва би га прихватила Француска која за разлику од Србије са близу осам милиона становника, има 58 милиона житеља, а видимо да је та држава ишла на централизоване департмане и административно извршила децентрализацију – објаснио је за „Вести“ Чавошки.

Он је образложио да би примена таквог модела регионализације у Србији подразумевала промену Устава.

– Није искључено да под видом децентрализације из преамбуле буде избачен део који каже да је Косово и Метохија саставни део Србије – рекао је Чавошки.

С друге стране, неки учесници састанка у Стразбуру веома позитивно оцењују усвојени документ. Ради се, према речима, председника општине Сурдулице Новице Тончева, о типу регионализације по којем је сачињена Европска унија.

– Наш регион тежи стандарду грађана какав има Београд, као најразвијенији део Србије, па је нормално да се републички посланици из Пчињског округа, без обзира на партијску припадност, залажу у парламенту и боре за свеукупни бољитак свог региона. Зато је и усвојен закон, према којем је посланик власник свог мандата – каже Тончев и додаје да је српска делегација на Конгресу локалних и регионалних власти СЕ у Стразбуру управо из тих разлога, поздравила овај документ.

Он истиче да делује са позиције на којој здушно залаже за свој регион.

Градоначелник Новог Пазара Мехо Махмутовић каже да је на Конгресу извештај о Србији оцењен као позитиван, јер је мониторинг показао да локална и регионална демократија иду узлазном линијом.

– На овако озбиљном европском телу наша држава је похваљена за усвајање закона о финансирању локалних самоуправа, јавној својини и избору народних посланика којима се укидају бланко оставке, што су раније биле примедбе. Оцењено је да је Србија чврсто намерена да настави путем ка ЕУ- објашњава Махмутовић који је охрабрен оваквом оценом једног од четири тела Савета Европе, додајући да се на конгресу, када је реч о Србији, ишло само у том правцу.

Извор: ВАСЕЉЕНСКА ТВ

24. октобра 2011. | Редакција @ 18.13 | Leave a comment | Вести

Нема коментара »

Leave a comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Билтен

Пријавите се за наш билтен да бисте добијали обавештења о новостима на овом сајту.

На вези…

33 гостију прегледа сајт