Српски националисти

Србска акција: Сређивање спомен костурнице у Нишу

Активисти Србске Акције из Ниша недавно су организовали сређивање спомен-костурнице у Нишкој тврђави. Спомен-костурница је подигнута 1927. на месту на коме је бугарски окупатор погубио велики број Срба из читаве југоисточне Србије, након угушења Топличког устанка. Током Другог светског рата, Бугари су оскрнавили костурницу, разбацавши добар део посмртних остатака србских страдалника. На срамоту челника и грађана Ниша, ово спомен-обележје већ деценијама је заборављено и запуштено. Деведесетих година прошлог века са костурнице је украден бронзани рељеф са натписом: „Овде леже незнане и невине жртве бугарског варварства“, а реплика никада није урађена. Донедавно је костурница била прекривена травом и шибљем висине и до 2 метра, а од скора се, уз дозволу градских власти, на том простору крајње непримерено одржавају концерти и „техно“ журке.

Желећи да скрену пажњу на срамотан однос власти и житеља Ниша према овом светом месту, активисти Србске Акције су очистили и уредили спомен-костурницу. На крају акције, прочитана је молитва и упаљене су свеће за покој душа наших јуначких и мученичких предака. Надамо се да ће ова акција наших сабораца дати пример свима који воле свој род и који се поносе србском слободарском традицијом.

29. септембра 2011. | Редакција @ 08.37 | Leave a comment | Акције

Нема коментара »

Leave a comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Билтен

Пријавите се за наш билтен да бисте добијали обавештења о новостима на овом сајту.

На вези…

14 гостију прегледа сајт