Српски националисти

Поводом напада на младиће у Темерину

Напад на младиће у Темерину због тога што су говорили на улици матерњим језиком представља континуитет србомржње, антисемитизма и расизма у појединим срединама. Јер, док с једне стране стоји споменик психопатском убици Срба и не-Мађара, Јовану Дамјаничу, док око 200 мађарских неонациста шенлучи сваког викенда у једној темеринској радионици, дотле су припадници неких српских организација, који не напају никога зато што говори матерњим језиком на улици, сатанизовани. Док с једне стране у Будимпешти бива ослобођен доказани убица не-Мађара Шандор Кепиро и отвара се тенденциозна изложба о страдању само Мађара (штавише, уз помоћ српске амбасаде и Музеја Војводине), дотле се с друге стране гуше иницијативе да се очува сећање на страдалнике мађарског окупатора и да се сазна права природа њихових наследника – „64 жупаније“!Овај страшни догађај у Темерину показује да се одређене етничке заједнице стављају у подређени положај а друге у повлашћени, и то само због етничког порекла! Чињеница да је прошло недељу дана пре него што је јавност сазнала да су против само неких нападача поднете кривичне пријаве, јасно говори до које границе институције не штите грађанска права и слободе, а Војводина је као грађанско друштво опет отишла један корак уназад.

Друштво за очување сећања на Холокауст,
Александар Вељић, председник

22. септембра 2011. | Редакција @ 11.30 | Leave a comment | Вести