Српски националисти

Две деценије од смрти хероја мајора Милана Тепића

На данашњи дан пре 20 година погинуо је мајор ЈНА Милан Тепић, једини Народни херој у ратовима на територији бивше Југославије, који је страдао 1991. године када је дигао у ваздух војно складиште у близини Бјеловара како би спречио да падне у руке хрватског Збора народне гарде.

Опсада касарне у Бјеловару и централног складишта борбених средстава у оближњем селу Беденик трајала је од јула месеца 1991. године, а након заузимања касарне у граду, у којој је заробљено више од 200 припадника ЈНА, Тепић се са групом војника повукао у складиште, не желећи да преда оружје хрватским снагама.

Када је постало јасно да складиште неће моћи да буде одбрањено, Тепић је активирао претходно постављени експлозив и дигао у ваздух складиште.

Број погинулих припадника ЈНА и хрватских снага у тој експлозији никада није утврђен а 20 година касније и даље је предмет крајње опречних процена.

Познато је да је са Тепићем погинуо и војник на редовном служењу војног рока Стојадин Марковић, из околине Ваљева. Марковић је са топа на оклопном транспортеру дејствовао по нападачима све док није погођен противоклопним пројектилом.

Према различитим проценама, у експлозији је погинуло до 20 припадника ЈНА, који су обезбеђивали складиште, као и неутврђени број хрватских војника

Хрватска страна званично је признала погибију 11 војника, али се још око 200 њих водило као нестали. Председништво СФРЈ је Тепића, 19. новембра 1991. године, постхумно одликовало Орденом народног хероја, што је уједно и последње такво одликовање које је додељено неком учеснику рата.

Војник Стојадин Марковић је тек 31.12.1999. године, на иницијативу Удружења бораца из Ваљева и тамошње локалне самоуправе, одликован Орденом за заслуге у области одбране и безбедности првог степена.

Тепићево име носи једна улица у београдској општини Савски венац, као и у већем броју градова у Србији и Републици Српској. У његову част Војска Републике Српске установила је Орден за заслуге у рату, који носи Тепићево име.

29. септембра 2011. | Редакција @ 09.23 | 2 Comments | Вести

2 Comments »

slava mu!

#1 | 29. септембра 2011. | klerofasista

Neka nam služe na ponos,pali su za svoju otadžbinu kao heroji.Jedna ispravka,vojnik je Mirković a ne Marković iz Gornjih Leskovica nadomak Valjeva.

#2 | 4. децембра 2013. | goran

Leave a comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Билтен

Пријавите се за наш билтен да бисте добијали обавештења о новостима на овом сајту.

На вези…

13 гостију прегледа сајт