Српски националисти

Kaсапе карту Србије

Kaмпања публиковања карата Србије без Косова и Метохије,али и неких других делова државне територије, наставља се несмањеном жестином. Спорне карте углавном долазе из земаља којесу признале независност Косова и Метохије, међутим, чуди изостанак реакције државних органа Србије на ове провокације.

Краду и Војводину

Међу онима који нам „отимају“ Косово налази се и канал „Дискавери“ који је веома гледан и на овим просторима. Почетком јула, у документарном филму о градњи моста преко Аде Циганлије који је емитован на каналу Дискавери приказана је карта Србије без Косова и Метохије. Да није реч о грешци видело се у самом документарцу када је водитељ емисије „Врхунско градитељство“ на каналу „Дискавери“, Дени Фостер, рекао да је Србија једна од седам земаља бивше Југославије, готово извесно алудирајући на Косово као посебну државу. Поред Дискаверија, и италијански дневник Коријере дела Сера, у свом електронском издању, у извештају о сукобима на северу јужне српске покрајине приказује мапу Србије без Косова и Метохије, али и Војводине! На сајту Коријере дела Сера Војводина је приказана сивом бојом, а централна Србија неком нијансом окера, док је Косово и Метохија још светлије на овој карти.

Словенци подржавају независност

За Италијанима не заостаје ни Словенија, чији је Кошаркашки савез на плакату за турнир репрезентација бивше Југославије направио плакат на ком је Србија без Косова и Метохије. Ово није први пут да Словенци објављују  карту Србије без Косова и Метохије, јер је 2010. године словеначка фирма„Свиланита“ увезла у Србију пешкире са мотивима Светског првенства у фудбалу у Јужној Африци на којем је била мапа Србије без њене јужне покрајине. После протеста купаца и медијске кампање пешкири су повучени из продаје. Осим пешкира, грађани Србије су у претходном периоду имали прилике да купе и фудбалске лопте на којима је била приказана Србија без Косова и Метохије. Лопте су се почетком априла ове године појавиле у кинеским радњама широм Србије, али су такође повучене из продаје после интервенције и протеста купаца. Ни у једном од два случаја није дошло до реакције државних органа . Нису кажњени ни увозници а ни продавци спорне робе.

Скандал на Еуросонгу

Треба подсетити и на скандал на прошлогодишњем Еуросонгу, када су организатори из Норвешке, пред наступ српског представника, приказали карту Србије која је била са замућеним границама како се не би видело да ли је Косово и Метохија у саставу Србије. И тада је изостала реакција званичних државних органа, а реаговали су само наши представници на Еуросонгу, који су добили потврду Норвежана да није реч о пропусту већ да је то урађено циљно.

Американци главни касапи

Највећи касапи карте Србије су свакако Американци, чија је обавештајна служба ЦИА на свом сајту објавила карту Србије на којој је поред Косова и Метохије фалило и Прешево, Бујановац, Медвеђа, Врање и Димитровград. На америчкој карти, Србија уопште није имала границу са Македонијом. Мапе ЦИА појавиле су се тада и на бројним туристичким сајтовима у ЕУ, а на крају чак и на сајту Туристичке организације Ниша. Да ли је случајност што је такву мапу преузело баш јавно предузеће из Ниша у коме је на власти Демократска странка и да ли је заиста била реч о грешци, како су тврдили запослени у овом јавном предузећу, никада није утврђено. Поред Туристичке организације Ниш,карте без Косова и Метохије објављивале су на својим сајтовима и бројне фирме у Србији, а чак је и једна кладионица штампала листе за светско првенство на којима је приказана погрешна карта државе у којој живимо.

Омбудсман признао Косово

Свакако је најпознатији случај републичког омбудсмана Саше Јанковића који је, иако државни орган, на свом званичном сајту уклониоКосово и Метохију са карте Србије. Тек после интервенције појединих медија и странака, Јанковић је исправио мапу, правдајући се да није реч о државној мапи већ о карти општина где он има надлежност. Осим републичког омбудсмана, и државна Радио-телевизија Србије, у прилогу о пресељењу нуклеарног отпада из Винче за Русију, емитовала је карту Србије без јужне покрајине.

Власт не реагује

Објављивање и публиковање карата Србије без Косова и Метохије постала је свакодневна пракса у земљама које су признале Косово, а пре свега у земљама ЕУ и САД. Погрешне мапе Србије штампају се у дневним новинама, објављују на интернету, емитују у телевизијским прилозима, књигама, итд. Такве карте све чешће се могу видети и у Србији, а објављивали су их чак и државни органи и јавна предузећа. Одсуство реакције режима и не чуди, имајући у виду да спорне карте објављују управо њихови савезници из САД и ЕУ, или њихови функционери и јавна предузећа којима управљају. Реч је о координираној кампањи приказивања територије Србије у границама које су искројили НАТО и ЕУ.

 

26. августа 2011. | Редакција @ 14.59 | Leave a comment | Анализе

Нема коментара »

Leave a comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Билтен

Пријавите се за наш билтен да бисте добијали обавештења о новостима на овом сајту.

На вези…

15 гостију прегледа сајт