Српски националисти

Неподношљива чипизација Србије

Све ће бити у формату који већ имају чланице ЕУ, са чипом и модерним изгледом. Нове саобраћајне дозволе издаваће се у формату пластичне картице са чипом и изгледом и садржајем који су усклађениса европским нормама и стандардима. [Линк]

И поново грађани Србије имају могућност да се „чипују“, овај пут преко најављених нових возачких дозвола и таблица. Нове возачке дозволе ће садржати биометријске податке о возачу тј. слику и потпис, биће у облику пластичних картица и како кажу, биће усклађене са документима Европске Уније.

Оно што је интересантно у изјави је управо та усклађеност са европским стандардима и нормама који говоре шта је усвојени стандард, а шта је опциона могућност. О документима са чипом се у Србији говори као да је то сасвим нормална ствар, и док европске земље одбијају биометрију у личном документу, Србија се прихвата свих технолошких новина. У ствари, прихвата се само мали број људи којима то из неког разлога одговара док се грађанима прећуткује стварна регулатива. Овде је јасно да се „експеримент Србија“ спроводи агресивно на штету народа који га уз то и плаћа. У случају нових возачких дозвола, преко четири хиљаде динара.

Наиме, у стандардима Европске Уније је јасно наведено шта је обавезно, а шта опционо. Па чак и та регулатива новог светског поретка не намеће чип у документима већ га наводи у групи опционих избора. Држава има могућност да га одабере или не. Тренутно, према подацима, у Европи ни једна земља нема чиповане возачке дозволе. Зашто се у Србији води кампања која говори да је то уобичајена пракса? Зашто се у Србији поново води медијска кампања која прећуткује стварне регулативе? Зашто се у Србији никада, али никада не питају грађани шта желе када им и та ЕУ већ даје могућност да нешто и сами одаберу? Ово ме подсећа на период пре нових личних карти, неко ће само да одлучи уместо нас, а ми ћемо да се прилагодимо и пунимо џепове чиповима.

Није чип проблем у овом случају. Ако је боље, нека га. Неће нас угрозити. Али ће постићи друге циљеве. Прво је то што опет нема реалне потребе за том технологијом ма колико причали о безбедности. Те изјаве су лаж! Друго, ако су то схватиле и комшије из Уније, зашто од нас власт то инсистира? И да нам је бар речено, не мора али ћемо прихватити због…, не, верујем да ни министарство није сигурно шта би навело као разлоге ове нове чипизације. Треће и најбитније, полаганим увођењем разних чипова, навикавамо се на њих, постају нам свакодневница и у датом тренутку ћемо лако прихватити следећи корак – обједињени, универзални документ. А након тога и дигиталну централизацију и ко зна шта још. И ето нас тада у једном „демократском“ медиокритетском друштву. Десиће се толико брзо да нећемо бити свесни шта нас је задесило и како смо се ту нашли. А наша деца, одрашће са појмом глобалног надзора као са нечим што је нормално и многи у следећој генерацији неће ни знати шта значи бити слободан човек.

Држава води једну подмуклу кампању у којој грађани немају могућност одлучивања, избора или бар право гласа. До сада се није водила ни једна јавна расправа по питањима „дигитализације Србије“, а са друге стране пи-арови глобализације нам подмећу непотпуне информације или чак и лажи упаковане у други контекст. Докле ћемо бити без алтернативе?

11. новембра 2010. | Александар Арсенин @ 22.26 | 1 коментар | Мишљења

1 коментар »

naj bolje bi bilo kad bi vlast pustila da svako sebi pravi dokumenta kakva mu odgovaraju cipovati nego sta ima da znaju gde si u svakom momentu .za cega se bira vlast nego da vodi narod kako treba a sta bi vi uradili kad bi nedaj boze dosli na vlast moj gospodine.A to za evropu pa valjda smo dosta poskakivali za tom evropom pa necemo vise kad bih bilo vise Borisa Tadica gde bi nam bio kraj.Pozdrav

#1 | 28. новембра 2010. | stevo

Leave a comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Билтен

Пријавите се за наш билтен да бисте добијали обавештења о новостима на овом сајту.

На вези…

32 гостију прегледа сајт