Српски националисти

Ко кога хапси у Тадићевој Србији?

Након насиља које је пропратило овогодишњи неуспели покушај одржавања параде хомосексуалаца у Београду, државни секретар Слободан Хомен упозорио је да ће реакција државе на ову врсту грађанске непослушности бити ”језива”.[i] Без обзира на чињеницу да се велика већина грађана Србије одлучно противи одржавању оваквих манифестација, што значи да је демократска воља народа у овој наводно демократској држави на страни противника параде а не њених учесника, државни секретар је јавно потврдио по ко зна који пут да у Тадићевој Србији отворено противљење политици владајућег режима неће проћи некажњено.

Тако је језива политика коју режим Бориса Тадића већ дуже време спроводи над властитим народом коначно пронашла повод за своје јавно испољавање, а убрзо су уследила и масовна хапшења неистомишљеника. Али, ко кога хапси у Тадићевој Србији? Ко су ти људи који у очима владајућег режима важе за опасне државне непријатеље, а ко су, пак, они који важе за поштене грађане наше ”демократске” државе? Одговори на ова питања откривају нам праву природу Тадићеве Србије.

Српска омладина као државни непријатељ број 1

Режим Бориса Тадића већ годинама представља као највећу опасност за будућност Србије српску омладину, младе људе који се противе катастрофалној државној политици која је читаву једну генерацију Срба оставила без наде у боље сутра. У последњих неколико година Тадићеве владавине, држава Србија је опљачкана, распродана и опустошена, а њен народ преварен, подељен и понижен. Студенти немају за хлеб и млеко, родитељи немају за дечије уџбенике, радници и пензионери месецима чекају плате и пензије, а режим Бориса Тадића баца милионе евра из државног буџета на геј параде и ловце на главе. Шта српска омладина може да очекује од ове власти, од овог режима, од ове државе? Шта од њих може да очекује било који грађанин Србије?

Уместо да се усред тешке кризе озбиљно позабави економским и социјалним питањима, режим Бориса Тадића јавно се обрачунава са незадовољним младим људима који су у нашим ”слободним” медијима лажно представљени као хулигани, манијаци, екстремни десничари, ултра-националисти и клеро-фашисти. Уместо да се супротстави тајкунима, криминалцима и корумпираним политичарима у сопственим редовима, наша Влада хапси људе због Фејсбук профила, лепљења плаката и дељења летака. У центру Београда полиција хапси грађане због читања молитве и истицања српске заставе, а појединци, попут Игора Маринковића и Мише Вацића из Српског народног покрета НАШИ 1389, хапшени су у више наврата и по хитном поступку осуђивани на 30 дана затвора због организовања непожељних јавних окупљања. Полицајци редовно млате народ, демонстрант Ранко Панић је чак и убијен, а државна хајка на српску омладину достигла је свој врхунац након овогодишње параде хомосексуалаца.

Више стотина младих Срба и Српкиња ухапшено је тог фамозног 10. октобра, а многима је од њих експресно одређен притвор од 30 дана. Тај притвор је недавно продужен и на додатних 30 дана.[ii] Међу ухапшенима је и председник Отачаственог покрета Образ, Младен Обрадовић, који је проглашен за коловођу десетооктобарских нереда, иако је заједно са својом трудном супругом приведен испред порте Цркве Светог Марка пре почетка саме параде и, наравно, пре избијања већ поменутих нереда. Код њега је пронађен списак особа за које се тврди да је требало да руководе нередима, иако се заправо ради о списку чланова Образа из разних градова широм Србије коју је Обрадовић, као председник те организације, држао код себе.

Обрадовић је, наравно, само жртвено јагње овог режима, а његово хапшење има за циљ да прикрије неспособност Владе да се суочи са правим проблемима у земљи. Међутим, хапшење Обрадовића нас не може и неће избавити из економске и социјалне кризе, и зато овај режим својим иживљавањем над српском омладином неће смирити тензије и умањити незадовољство народа. Коловођа десетооктобарских нереда није био Младен Обрадовић, нереде је предводио гнев опљачканих и понижених грађана незадовољних ненародном политиком коју годинама спроводи режим Бориса Тадића.

Родитељи ухапшених младих људи истицали су у више наврата да полиција њиховој деци у притвору ускраћује основна људска права, да насилно изнуђује лажне изјаве и да над притвореницима врши отворену репресију и тортуру.[iii] Родитељи, који тврде да многа ухапшена деца нису ни присуствовала демонстрацијама против геј параде, покушали су да одрже протесте у центру Београда против ускраћивања основних људских права притвореницима, али су ти протести, иако уредно пријављени, убрзо забрањени од стране режима. Они који су ипак одлучили да се на протестима појаве упркос забрани, малтретирани су од стране полиције и безбедносних служби, а неки су и приведени. Домаћи и страни НВО нису реаговали на ово брутално кршење људских права ухапшених и режимско ускраћивање демократског права на слободно окупљање грађана. У Тадићевој Србији, право на слободно окупљање важи искључиво за режимске истомишљенике.

Након обрачуна са српском омладином која се 10. октобра успротивила одржавању параде хомосексуалаца, на ред је дошао обрачун са навијачима на стадионима. Заједница суперлигаша недавно је запретила да ће драконски казнити фудбалски клуб Рад уколико навијачи овог клуба наставе са скандирањем пароле: ”Спаси Србију и убиј се, Тадићу Борисе!” Неколико дана касније, утакмица 11. кола Јелен суперлиге између Рада и Смедерева прекинута је на неколико минута због исте пароле. Упркос тврдњи Бориса Тадића да њему скандирање навијача не смета, портпаролка Демократске странке, Јелена Триван оштро је осудила поменуто скандирање и оценила да се такви ”опасни позиви” не могу игнорисати. Заједница суперлигаша најавила је нове казне за све који се на спортским манифестацијама супротставе Председнику, што је равно поновном увођењу вербалног деликта из доба Јосипа Броза.[iv]

Колико год то некима звучало комично, представници власти у Србији јасно су показали да у њиховим очима српска омладина и навијачи важе за државног непријатеља број 1. Али, поставља се питање: ко су онда пријатељи Тадићевог режима и поштени грађани Тадићеве Србије?

Злочинци, сепаратисти и терористи на слободи

Док режим Бориса Тадића и даље води љуту битку против српске омладине и навијача, по Србији се слободно крећу разноразни злочинци, криминалци, сепаратисти, противуставни елементи и терористи. У Пазару џихадисти и исламски екстремисти нападају све што је српско, прете клањем и пале државне заставе; у Војводини фашистички сепаратисти из ”64. жупаније” организују концерте и пикнике; у јужној Србији бивши командант терористичке ОВПБМ и потпредседник СО Прешево, Орхан Реџепи, отворено позива на стварање Велике Албаније до 2015. године; а у самом Београду ратни злочинац и убица Илија Јуришић са осмехом на лицу дочекује ослобађајућу пресуду. Шта је режим Бориса Тадића предузео поводом ових напада на правни и уставни поредак државе? Зар су неколико разбијених излога и скандирање навијача на стадионима опаснији по Србију од ратних злочинаца, сепаратиста и терориста који активно раде на њеној дезинтеграцији?

Политичка партија ЛДП заједно са коалиционим партнером Тадићеве ДС, Лигом социјалдемократа Војводине, отворено се залаже за отцепљење Космета од Србије, што представља директно кршење Устава. Да ли ће ове странке икада одговарати за своје противуставне делатности? Уставни суд Србије недавно је одбио иницијативу приватног лица за забрану рада ове две странке на основу чињенице да овакав предлог Уставном суду могу поднети искључиво државни органи: Влада, републички јавни тужилац и орган државне управе.[v] С обзиром да државне органе у Тадићевој Србији занимају искључиво забране рада омладинских организација и навијачких група, ЛДП и ЛСВ ће наставити да несметано заговарају цепање државе и рушење уставног поретка док год овај режим остане на власти. Јасно је који су Тадићеви приоритети, и ко је за њега пријатељ а ко непријатељ. На грађанима је да одлуче колико ће још да трпе овакву власт, овакву политику и овакву државу.

Ко ће кога хапсити?

О томе колико је ниско пала ова власт говори и чињеница да је Председник државе дочекао да га због неодговорног и лицемерног односа према народу са правом критикују и јавне личности попут певачице Секе Алексић. Сека је недавно приметила да је наш Председник изашао у сусрет хомосексуалцима у много већој мери него што излази у сусрет мештанима Краљева, које је након великог земљотреса задесила озбиљна хуманитарна криза. Сека је прозвала Тадића због двоструких аршина које примењује у решавању проблема угрожених грађана, и позвала га да заједно са њом на конкретан начин помогне онима који имају много веће животне проблеме од парадирања.[vi] Ова епизода довољно говори о правој природи режима Бориса Тадића и о његовом односу према српском народу.

И док се Тадићева Србија из дана у дан све више задужује трошећи народни новац из државног буџета за лов на Ратка Младића и друге политичке неистомишљенике, за финансирање геј параде и обезбеђивање Хилари Клинтон, за забране патриотских организација и навијачких група, затвори у земљи препуни су српске омладине, младих људи који нису прихватили понижавајућу и погубну политику коју води режим на власти.

Борис Тадић може ухапсити Игора Маринковића, Мишу Вацића и Младена Обрадовића, али не може ухапсити српски народ. Режим може млатити и ножевима бости навијаче, али не може батинама решити економске и социјалне проблеме у земљи. Власт може забранити јавне скупове и напунити затворе, али не може умањити незадовољство грађана и чежњу српског народа за правдом и слободом.

Пре или касније, сви они који хапсе народ и сами бивају хапшени. Стара пословица каже: “Ко другоме јаму копа, сам у њу упада”. Једнога ће дана да одговарају пред народом сви они који су га осиромашили, преварили и понизили, а Тадићева Србија биће само део мрачне прошлости.

________________________________________

[i] Види мој текст о неуспеху параде: http://www.slobodanjovanovic.org/2010/10/26/bojan-ratkovic-parada-ponosa-ili-parada-policije/
[ii] http://www.politika.rs/vesti/najnovije-vesti/Vodji-Obraza-produzen-pritvor-za-jos-mesec-dana.sr.html
[iii] http://www.pecat.co.rs/2010/10/majke-uhapsenih-izlaze-na-ulicu/
[iv] http://www.b92.net/info/komentari.php?yyyy=2010&mm=11&dd=08&nav_id=470843
[v] http://www.politika.rs/vesti/najnovije-vesti/Odbacene-inicijative-za-zabranu-LDP-a-i-LSV-a.sr.html
[vi] http://www.alo.rs/vesti/32739/Seka_lupila_samar_Tadicu

17. новембра 2010. | Бојан Ратковић @ 15.33 | Leave a comment | Мишљења

Нема коментара »

Leave a comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Билтен

Пријавите се за наш билтен да бисте добијали обавештења о новостима на овом сајту.

На вези…

8 гостију прегледа сајт