Српски националисти
CC

Како Б92 замишља истраживачко новинарство

Ретко пратим програм Б92, а њихове бесрамно тенденциозне политичке емисије још ређе. Вечерас сам одлучио да одгледам помпезно најављен Инсајдер о Дверима – наводном идеолошком водичу свих екстремиста ових простора. Очекивао сам барем неки нови податак, који није доступан свима на интернету. Верујем и да су аутори емисије прижељкивали да ће се трести гаће у разним кабинетима на помисао да ће бити разоткривени као „инспиратори“.

Шта смо имали прилику да видимо? Излизане и изрежиране кадрове уличних сукоба – са одговарајућим аудио-визуелним ефектима – нараторско негодовање због „рушења“ Београда и неколико говорника који су само потврдили да више нико са професионалним интегритетом не може да брани тезе режимског гласила. Уместо истраживачког новинарства, гледали смо површно и селективно изношење већ познатих информација и потпуно необјашњено повезивање насиља са Дверима и Српском Православном Црквом.

Најзанимљивије „откриће“ Инсајдера је било да „екстремисти“ желе да спрече пут Србије ка ЕУ. Добро јутро! Гледаоци би то већ знали када би ова телевизија икада преносила мишљења која се не подударају са њиховим. Такође смо сазнали да Двери и СПЦ имају повремену сарадњу, што бисмо одавно знали да је Б92 икада пустио извештај са било које од њихових изузетно посећених трибина. Сазнали смо и да је црква против промовисања хомосексуализма, а толико година смо били у заблуди. И то је истраживачко новинарство?

Осим чињенице да су Двери организовале конференцију за штампу у циљу заштите права оних којима држава прети језивим одговором, изостало је било какво објашњење о вези између Двери и дешавања на улицама 10. октобра. Зашто нисмо видели величанствену Породичну шетњу у којој је учествовало више од 10.000 људи само дан раније, иако је то било у организацији покрета који је оптужен да стоји иза насиља. Да ли би то покварило поруку о насилницима и рушиоцима Београда? Зар је информација о буџетском финансирању неколико пројеката Двери 2007. године заслужило толико пажње, и зашто нисмо сазнали колико буџетских средстава иде у џепове пропагандиста „друге Србије“, и финансирање медија попут Б92 или „геј“ активиста. На пример, само град Београд издваја више од 1.100.000.000 динара годишње за невладине организације, републичка власт још више, а шта мислите колико од тога иде „патриотским“ организацијама?

Тако претенциозно најављена емисија је морала да оправда оптужбе на рачун Српског сабора Двери, барем толико да открије неки детаљ који Двери саме не објављују на њиховом сајту. На крају, све се свело на покушај да се неистомишљеници етикетирају као екстремисти и насилници, поприлично неуспешно. Само ме занима, ко се још увек одушевљава овом новинарском трешу?

15. новембра 2010. | Ненад Вукићевић @ 23.30 | Leave a comment | Мишљења

Нема коментара »

Leave a comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Билтен

Пријавите се за наш билтен да бисте добијали обавештења о новостима на овом сајту.

На вези…

40 гостију прегледа сајт