Српски националисти

Биометријско угрожавање људских права и слобода

Ултимативни системи државних управа и бирократије имају проблем са законом јер се постављају насупрот начела о слободи живљења. По извештају из Националне стратегије, у Србији постоји 350.000 (тристотинеиоедесетхиљада) субјеката који узимају и обрађују личне податке грађана. Импресивна цифра за државу од осам милиона становника. Сваки од ових субјеката манипулише са неколико различитих база података па се статистички сматра да у Србији постоји око МИЛИОН база података о грађанима. Проблем употребе и сигурности ових база је огроман већ и због самог броја база, да не говоримо о броју људи који им могу приступити. Дефинитивно, када говоримо о кршењу приватности, већ данас имамо валики проблем.

Постоји још један друштвени проблем, а то је покушај систематизације понашања у свим приликама. Држава, ради избегавања људских грешака, непогрешивих протокола покушава да сваку пору социјално-друштвеног и личног живота пропише, нормира и озакони. Ово је оправдано уколико погледамо један аспект, уколико сагледамо и слободу човека, схватамо да ће она овим принципима бити ограничена на предефинисане начине понашања. Информатички гледано, сваки рачунарски систем намеће правила понашања у свом кругу деловања и ужасно је потребно предефинисати понашања запослених у приватном сектору. Таква информациона структура ће обезбедити правилан рад фирми и као и биометрија, употреба у приватном сектору уопште није на одмет.

Када говоримо о државном и бирократском сектору, постоји много непотребних елемената попут саме биометрије. Универзални обједињени документи би користили велики број потпуно сувишних биометријских података попут биометрије лица који не повећавају безбедност нити квалитет идентификације.

Протокол за безбедност мора гарантовати висок степен сигурности прикупљених информација и самих биометријских података на документима. Када спомињем биометрију, морам напоменути да ни једаном сталаном документу није потребна биометрија. Њу можемо селективно употребљавати у привременим и не ултимативним документима попут картица за приступ заштићеним објектима итд[1].

Депоноване информације о личности

Тежња да се чувају најразличитије информације о једној особи су директно кршење приватности, а касније и слобода. Информације које се чувају морају бити прописане од стране државе и етички прихватљиве. Унакрсна очитавања таквих података доводе до откривања навика и жеља. Такође, депоновање електронских информација захтева високо стручну анализу и технолошки комплексне начине које ће обезбедити тачност, непроменљивост и селективну доступност информацијама. Проблем настаје у комбинацији биометрије и електронике – унакрсних депоа информација који онемогућавају спознају правих механизама контроле.

Ко је крив?

Овако грађена држава има не само невероватну могућност контроле већ и могућност управљања жељама грађана. Претпоставка је да су сви криви док се не докаже супротно, а у међувремену, сви су маркирани и сумњиви. То не оставља много простора за веру грађана у државну власт. Један препредени систем који се унапред решава противника правећи нас опортунистима новог доба.

Закључак

Свакако, наши тренутни закони нису дорасли изазовима које нам нова технологија доноси, и нема начина да усвојимо нешто што убрзо нећемо моћи контролисати.

Бенџамин Френклин: „Друштва која се одрекну суштинске слободе, зарад мало сигурности, нису заслужила ни сигурност ни слободу.“

[1] Страх од злоупотребе биометријских података приликом приступа заштићеним просторима је исцениран продукцијом филмова у којима смо могли видети злочиначке сцене сакаћења најчешће ради идентификације уз помоћ биометрије рожњаче. Овакви сценарији су НЕМОГУЋИ у пракси због разних биолошких промена и нема потребе ширити нереалан страх.

28. септембра 2010. | Александар Арсенин @ 11.00 | 1 коментар | Анализе

1 коментар »

Sve me ovo podseća na proročanstvo „Starca Gavrila“.Samo vi braćo (koji uzimate lične karte sa čipom), ima će te prilike da se suočite sa surovom stvarnošću, tj. postaćete satanini zamorčići.A, ako, ne daj bože na sledećim izborima pobedi, bilo koja od svih ovih parlamentarnih stranaka izuzev SRS-a, čipovaće nas kao životinje, tj. počeće zvanično da sprovode svoj (prvenstveni), a to je njihov djavoljski „NOVI SVETSKI POREDAK“.Ali „Starac Gavrilo“ ima i drugi deo proročanstva.U ostalom, evo vam link: http://www.kockicica.org/blog/starac-tadej-i-monah-gavrilo-o-dolasku-antihrista-apokalipsi

#1 | 1. октобра 2010. | Stefan Valjevo

Leave a comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Билтен

Пријавите се за наш билтен да бисте добијали обавештења о новостима на овом сајту.

На вези…

11 гостију прегледа сајт