Српски националисти

Кратак осврт на „поворку поноса“

Како време брзо пролази, зар је већ то доба године када се замајавамо парадирањем поноса? Хоће ли парадирати, неће ли; претње, осуде и бескрајне приче о правима и насиљу. Међутим, да ли ова кичаста, туђинска и суштински бесмислена манифестација заиста заслужује пажњу коју добија, и шта заправо желе да постигну њом?

Питање је да ли наша мала држава, у којој преовладавају културни садржаји попут Гранда и Фарме, може да поднесе још једну параду неукуса. Толика количина кича на малом простору мора да крши неки закон природе, друштвени еквивалент Паулијевог принципа искључења. Поред опасности да се на овим просторима створи културна црна рупа (неки би рекли да је већ касно), постоје и озбиљна питања сврхе целог – сваке године скупљег – подухвата.

Која је свхра поворке?

Ако смо ишта научили од представника геј покрета, то је да се прва поворка одржала у Њујорку 1969. године као одговор на полицијску репресију. Знамо и да се највећа поворка у Европи одржава у Немачкој, и да је Немачка током Другог светског рата истребљивала хомосексуалце. Све то знамо, али не знамо какве то везе има са Србијом?

Да ли су Срби истребљивали хомосексуалце? Нису. Да ли им наша држава данас не признаје неко право? Не. Да ли се врши полицијска репресију над њима? Не врши се. Слободни су да буду хомосексуалци, законом заштићени од дискриминације. Припадници те заједнице доспели су и на највише државне положаје. Просто, равноправни пред законом, у неким сферама чак привилеговани.

Која је, онда, свхра поворке? Да наметну свој поглед на свет остатаку становништва? Нема потребе, држава је преузела тај терет на своја плећа и немилосрдно ограничава слободу мишљења с циљем насилног стварања друштвеног консензуса око прихватљивости различитих сексуалних опредељења. Да омекшају већински заступљене ставове по питању „нормалности“? У том случају требало би да знају да овакве манифестације могу само да учврсте супротне ставове.

Тешко је отети се утиску да се цела фарса организује како би се српски народ додатно облатио и окитио туђим неделима. Нисмо ми истребљавали хомосексуалце или вршили репресију над њима. Заправо, ми смо били жртве геноцида и фашизма, а нас данас жигошу као геноцидне, хомофобичне и фашистичке злотворе. Они који су читаву историју провели угњетавајући друге нам данас соле памет о толеранцији.

Ко би требало да „парадира“?

С једне стране постоји мала група добро плаћених људи – заступници мањинског мишљења чак и у заједници коју наводно представљају – који уживају апсолутну подршку режима и медија да организују ову бесмислену манифестацију. С друге, налази се обесправљена већина чије мишљење је криминализовано. Ако хомосексуалац има право да парадира, а има, онда ваљда свако има једнако право да протестује против тога? Не у Србији. Овде власт прети насиљем у наводној борби против фашизма, а шта је насиље државног апарата против неистомишљеника него фашизам.

Припадници националистичких организација робијају због свог мишљења у овој држави, а не хомосексуалци. Сви противници режима и система који угњетава српску државотворну идеју су на мети полиције и правосуђа, док починиоци тешких кривичних дела добијају помиловања зато што су били борци за „демократију“. О каквој демократији овде причамо?

Живимо у дубоко неравноправној држави, али нису хомосексуалци, петооктобарски првоборци и остали медиокритети овде угрожени, већ управо они који више нису слободни да кажу да је Ратко Младић херој, да је пети октобар превара и да је „поворка поноса“ непотребна, анахрона и несвојствена нашем друштву. У крајњем случају, ако би ико требало да „парадира“, то је обесправљени, протерани и неправедно жигосани српски народ.

16. септембра 2010. | Ненад Вукићевић @ 13.32 | 1 коментар | Мишљења

1 коментар »

Одличан чланак! За сваку препоруку.

Поздрав!

#1 | 2. октобра 2010. | Дарко Станојевић

Leave a comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Билтен

Пријавите се за наш билтен да бисте добијали обавештења о новостима на овом сајту.

На вези…

11 гостију прегледа сајт