Српски националисти

Нова српска доктрина стратегијске дубине

„Верујем у Бога и Српство“ јесте слоган под којим су Двери отпочеле свој рад и постојање пре 11 година. И тада су многи сматрали да је то слоган који је толико застарео, анахрон да га је смешно и коментарисати. Међутим, ми то нисмо тако мислили. И тада, као и данас, сматрамо да је у тих неколико речи садржана сама срж нашег идентитета, нашег битовања.

Геополитичка карта света се мења

Ипак, у протеклих 11 година свет се прилично изменио. Само да се подсетимо шта се све десило, шта се изменило у том времену, да сликовито опишемо колико би нас као лудаке, као застареле, ненормалне и анахроне посматрали да смо тада говорили како ће се следеће ствари десити:

-помислите да смо пре 11 година издали књигу „Аргументи против Европске уније“, те да смо рекли оно што данас тврде многи а то је да евроатланске интеграције имају алтернативу;

-да је тадашње бомбардовање Срба и Србије не само несрећна епизода у односима Запада према остатку света већ почетак низа империјалних ратова које ће НАТО водити тако да по правилу (а не само случајно) убијају цивиле, муче заробљенике, праве концентрационе логоре, укидају права и слободе својих грађана и врше егзекуције по угледу на ескадроне смрти;

-да ће НАТО војске бити поражене у тим ратовима;

-да ће муџахедини које су САД и НАТО створили постати њихова најцрња ноћна мора и да ће 11. септембра 2001. године нанети ударац који нико до сада није успео да нанесе америчком поносу;

-да ће светски капитализам и глобални економски поредак доживети такву кризу која ће га довести под знак питања;

-да је глобализација процес који може да угрози опстанак човечанства;

-да Русија, Кина, Бразил и Индија могу да буду алтернатива евроатлантским интеграцијама;

-да су ММФ, Светска банка, Светска трговинска организација, Светска здравствена организација и сличне установе само агенти крупног капитала и да су њихови савети и програми штетни за мале народе;

-да ће Република Српска и званично разматрати могућност отцепљења од БиХ;

-да ће се Србија енергетски и економски окретати Русији и Кини;

-да ће Русија створити елиту која ће осмислити нову друштвену доктрину много бољу и за Србију и Србе него оно што нам нуде САД и ЕУ;

-да ће председник Демократске странке, који је у међувремену постао и председник Србије, тврдити да су домаћи капиталисти који су приватизовали, или боље рећи опљачкали, све што су могли у Србији уствари „непристојно богати тајкуни“;

-да његови министри и промотери евроунијатске политике у Србији изговоре како ми у ЕУ имамо и непријатеље;

-да његов министар спољних послова изјави како је Косово изнад Европске уније и да нећемо у ЕУ без Косова и Метохије;

-да ће исти тај председник Демократске странке који се представља као председник Србије изјавити како Србија и Срби не могу ићи ни у какве интеграције без свог идентитета.

Свет који се пре 11 година смејао слогану Двери јесте свет који није веровао да ће се све ово догодити и свет који све то неће преживети.

Дакле, када данас председник ДС изјави да је идентитет оно без чега нећемо ни у какве интеграције и када каже да је идентитет оно на шта Срби имају право свуда где живе па и на Балкану, онда он каже исто што смо ми рекли и пре 11 година: „Верујем у Бога и Српство“, јер то је оно што је срж нашег идентитета и другог идентитета Срби и немају…

Дакле, ни пре 11 година нисмо били анахрони а то поготово нисмо данас када свет постаје све оно што тада није могао ни да наслути и када је све даље од онога што Брисел и Вашингтон желе да наметну Србији као једину могућу визију њене будућности…

Српски патриотски НВО сектор

Али где смо ми данас? – троје студената србистике Филолошког факултета Београдског универзитета из 1999. године који тада започињу пројекат Двери, пројекат који верује у Бога и Српство упркос времену и упркос целог система? Српски сабор Двери сви ви добро познајете и о њему све знате као што то исто данас знају сви наши пријатељи и непријатељи.

Данас, међутим, постоји и Српска Мрежа – мрежа српских удружења, организација које делују широм света – пре 11 година нисмо имали ни једну добро организовану српску невладину организацију (која би деловала по свим правилима модерног организовање у непрофитној јавности), а данас имамо развијен читав српски патриотски невладин сектор у коме је најозбиљнији стожер Српска Мрежа која своје деловање види као повезивање Срба без граница и без идеолошких и било каквих других искључивости – Српска Мрежа је повезивање Срба широм света само на основу једне заједничке вредности – нашег идентитета.

Једини наш истински идентитет јесте светосавски и он је описан у слогану „Верујем у Бога и Српство“ –светосавски идентитет јесте орјентир који може да помогне у времену пред нама, времену судбоносних одлука које јесте бременито новим опасностима, новим изазовима, који су увек и нова прилика да ствари најзад урадимо добро и корисно за свој народ, себе и своје ближње.

Криза као благословена шанса

Време је опште светске економске и сваке друге кризе и ми имамо дрскости да кажемо да је таква криза благословена!!!

Јер „Криза је време када је старо умрло а ново још нема снаге да се роди…“. Зато се ми не плашимо кризе и она за нас није исто што и катастрофа, јер је „старо умрло“, а пошто нам старо није било наклоњено као што је било наклоњено нашим непријатељима и издајницима нашег народа – онима којима је било добро када је многим честитим људима и искреним Србима овде и свуда по свету било лоше – то је разлог зашто ми кризи можемо да се радујемо. Али ни „ново још нема снаге да се роди“ и немамо право да се опуштамо те прерано славимо, јер не знамо како ће то ново да изгледа и шта ће то ново време разрешења кризе да породи….

Зато морамо бити бабице у том порођају, морамо деловати онако како су неки философи говорили – бити „агенти историје“ – бабице новог времена, помоћи да се роди нешто што ће нама користити а што ће истовремено бити способно да у новом времену опстане, да се уклопи и да обезбеди и више – морамо родити такво српство које ће Бог кроз ново време подржати и учинити да то новорођено време и околности најзад за нас раде!!!

Зато верујемо у Бога и Српство и данас, и још снажније јер се свет Богу и Српству ненаклоњен ево пред нашим очима распада.

Наше вјерују данас нам даје много већу прилику да га остваримо него пре 11 година и на том обрасцу данас градимо нове облике односа матице, региона и расејања…

Глобализација ће опстати али ће глобализам променити господаре. Глобализам ће можда променити и доста од своје садржине.

Срби су пре 11 година били потпуно усамљени у својој борби за слободу и опстанак и били су без икаквог разумевања за неправде које су им чињене – данас читави континенти воде борбу коју смо ми водили сами пре 11 година.

Тако данас борба за Српство није само усамљен, себични, националистички сан – она је део општечовечанске борбе за слободу од колонијалног ропства, за слободу од тоталитарне контроле, за слободу од дивљачке експлоатације у коју је капитализам склизнуо.

Наши вековни непријатељи – Турци, дали су нам образац како се из пепела поново можемо подићи и деловати на просторима са којих смо пре много година били протерани. Данас је тај процес у лику идеолога Давутоглуа добио и своје име – доктрина стратегијске дубине.

Доктрина стратегијске дубине

Доктрина стратегијске дубине објашњава да озбиљни народи своје интересе не могу бранити ослоњени само на оно што је суверенитет народа затечен у једном историјском тренутку. Дакле, интереси Срба и Србије се не могу бранити само на границама Србије као што и Турска својом сфером утицаја види све оне народе и земље који су некада биле под османском влашћу те су их Турци на тај начин обликовали, како њихову историју тако и њихов менталитет.

Доктрина стратегијске дубине је идеја да они који се боре за стратешке интересе једног народа никако не могу занемарити ниједан комуникацијски канал, ни једну могућност, ни један простор на коме могу деловати и који могу искористити како би тај интерес остварили.

Српска доктрина стратегијске дубине јесте свест да су Срби народ који се сада бори за опстанак и тај опстанак му у овом тренутку виси о концу идентитета.

Срби су народ који у овом тренутку насељава многе државе на скоро свим континентима, народ који на Балкану живи у неколико држава врло непријатељски настројених према њему, Срби су данас народ који само номинално има своју матичну државу – Србију у којој се стварно осећа као национална мањина пошто су окупатори све српске институције у Србији обесмислили и претворили у своју супротност. Срби имају и своју Цркву – која се још увек зове Српском православном црквом, али која је под огромним притиском да престане да буде српска, да престане да буде светосавска и да престане да делује јединствено на свим просторима где Срби живе. Непријатељи једноставно знају да је ова установа она која је породила и српску државу, одржала српско друштво на окупу и дала нам идентитет који је способан да претраје сва времена и изазове. А тај идентитет који је исконско хришћански увек је и слободарски. То је идентитет који ниједан окупатор није волео и није желео да га Срби баштине. Међутим, ако данас говоримо о доктрини стратегијске дубине за Србе онда говоримо о томе да нам наш идентитет који је у својој сржи светосавски даје могућност да учинимо вишеслојну комуникацију са свим оним просторима и слојевима нама наклоњених друштава и појединаца у окружењу који нам могу помоћи да остваримо своје интересе – у овом тренутку интерес јачања и опстанка српског народа – који није увек и на сваком месту исто остварив већ који се мора различити одредити и различито остварити.

Нови модели националног деловања у матици, региону и расејању

Нови модел односа међу Србима ма где живели (у Србији или Српским земљама или у Расејању) мора бити такав да у начину опхођења искључи сваку идеолошку искључивост. Нема више те велике светске идеје или визије због које се према Србима који ту идеју не подржавају можемо односити тако да их одбацимо.

Ако се данас борба против глобалног завојевача одвија тако да су Србима природни пријатељи побуњени народи и личности који ту борбу воде, наша будућа елита опет ниједног тренутка не сме заборавити да је њена првенствена одговорност опстанак српског народа и да у том смислу никако не сме прекидати комуникацију и са светским моћницима у случају када то може да буде на корист стратешких интереса нашег народа. То значи да светску антиглобалистичку револуцију која можда управо почиње смемо да подржимо тек пред победом а никако да је започињемо на леђима ојађеног српског народа.

Доктрина стратегијске дубине у односу према новом времену значи да се повезујемо и утицај за нас остварујемо кроз подршку свим покретима који желе да промене неправедни глобални поредак, али ова доктрина значи да дубина наше комуникације буде таква да се ниједног тренутка не прекине и могућност комуникације са светским господарима и силама како се не би десило да се поново нађемо као препрека на њиховом путу и то препрека слаба и усамљена.

Доктрина стратегијске дубине у самој окупираној матици – Србији подразумева да све време радимо на промени поретка који је дубоко антисрпски и социјално неправеден, али да смо истовремено спремни да сарађујемо са свим личностима и установама које припадају државном апарату а још увек имају жељу да учине нешто корисно за свој народ. Срж нашег деловања у Србији треба да буде светосавска и слободарска Србија, али немамо право да одбацимо било ког добронамерног човека, друштвену групу или покрет који и са других идејних позиција у конкретним ситуацијама могу учинити корисне ствари за оздрављење нашег друштва.

Доктрина стратегијске дубине за Србе на просторима Балкана тј. бивше заједничке државе Југославије значи такође оживљавање свих нивоа комуникација које можемо искористити за опстанак Срба који су свуда угрожени. То значи да оно што приближава друге народе Србима па било да је то само менталитетска сличност, исти економски простор, географска близина, поткултурни садржаји или заједнички непријатељи… – све то мора бити стављено у функцију остварења српских интереса на свим овим просторима. Наступи неких популарних фолк певачица, примера ради, ма колико били непотребни за простор српске културе у њеном највишем смислу, имају значај као средство утицаја на масе народа досада према Србима непријатељски настројених да се тај однос убудуће измени.

Иначе, деловање по стратегијској дубини значи деловање на свим оним просторима који су некада били српски а сада су тамо Срби у мањини. То конкретно значи да се поред званичних дипломатских начина утицаја искористе и све оне институције које Срби тамо могу да створе и да кроз њих делују. То уствари значи да СПЦ не мора да србује, али мора да сачува своју светосавску суштину и да кроз хришћански приступ отупи сваку оштрицу напада на идентитет који је овакав врло битан за опстанак Срба. То значи да се српске политичке партије боре за сва она политичка питања која су Србима битна у свакој конкретној балканској држави – за конститутивност Срба тамо где је то могуће, за опстанак српске државности тамо где то већ постоји, за корпус права националних мањина тамо где смо у позицији да више од тога не можемо добити. То такође значи да се српске невладине организације специјализују за поједине области друштвеног живота у којима ће радити на побољшању положаја грађана српске националности и тако учинити да бити Србин у тим државама не значи нужно и бити социјални случај. Такво вишеслојно друштвено и политичко деловање свих ових институција значи да оне никако не треба да преузимају једна другој област деловања или да се међусобно сукобљавају и искључују, већ да чине складну хармонију деловања по свим стратешким правцима и дубинама на просторима на којима Срби данас обесправљени на Балкану живе.

Деловање у стратегијској дубини по расејању подразумева пре свега потпуну посвећеност установа матичне државе (у мери у којој нису под директном контролом окупатора) специфичном стању у свакој од српских емиграција које су различите и по географским и по економским и по генерацијским па и по политичким карактеристикама. Све оне захтевају озбиљну анализу њиховог порекла а затим и окружења у коме се сада налазе. Када се озбиљно схвате потребе нашег расејања онда се мора радити на ономе што је једино смислено, а то је или обезбедити идентитетски опстанак на простору туђих држава или обезбедити смислени повратак о коме се данас већ озбиљно може говорити.

У случају да се делује на очувању идентитета тј. спречавању асимилације Срба у туђинска друштва, треба знати да се неасимилација не може постићи само изолацијом већ да нам је потребно да се Срби друштвено па и политички уклопе у та друштва те да са тих позиција остварују сва права која им могу помоћи да сачувају свој идентитет. Стратегијска дубина у оваквом деловању у расејању подразумева да се у сваком конкретном граду у свету где живе Срби мора поставити јасан план шта се може сматрати пожељним стањем српске дијаспоре и како се то све уклапа у општу слику борбе да Срби у свету опстану, да се на Балкану поново интегришу а да се у Србији ослободе стране окупације и социјално оздраве своје заједнице.

Нови облици повезивања матице и дијаспоре више никако не могу бити производ једног организационог облика, једног министарства или што је најгоре – једне политичке партије која их осмишљава од избора до избора и која у време вршења власти те надлежности даје као привилегију својим страначким послушницима.

Српска доктрина стратегијске дубине подразумева да се у интересу опстанка Срба кроз јачање идентитета и организационих способности да се поново буде присутан свуда где се и постоји, искористе сви комуникациони канали, све погодности које смо на било који начин кроз историју и данас остварили и да се у том подухвату никада више не дође у ситуацију да неку од могућности пропустимо или бахато одбацимо.

Обраћање Зорана Радојичића у име Српског сабора Двери на 10. Сабору српске омладине и 4. Сабору Српске мреже. Аутор је члан Управног одбора Српског сабора Двери и координатор Српске мреже. http://www.dverisrpske.com/

12. августа 2010. | Редакција @ 23.15 | Leave a comment | Анализе

Нема коментара »

Leave a comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Билтен

Пријавите се за наш билтен да бисте добијали обавештења о новостима на овом сајту.

На вези…

15 гостију прегледа сајт