Српски националисти

МКСЈ у бројкама

Приче о деловању Међународног кривичног суда за бившу Југославију (МКСЈ, боље познат као „Хашки трибунал“) су често непрецизне, многе тврдње о (не)пристрасности тог (квази)суда се отписују као плод политичог опредељења.

Из тог разлога овде представљам „МКСЈ у бројкама“, преглед досадашњег рада трибунала у односу на националну припадност оптуженика (и жртава) који се налазе у хашким оптужницама. Предстоји приказ „хашке правде“ у четири слике/табеле.

Однос криваца и жртава у оптужницама пред МКСЈ

Оптужени/Жртве табела

* Број жртава је већи од броја оптужених јер у многим оптужницама једна страна се терети да је починила злочин против више страна. На пример, Србин оптужен за злочине против муслимана и Хрвата, или против муслимана, Хрвата и Албанаца (Милошевић). Број жртава представља број пута колико су се народи појављивали у оптужницама као жртве злочина због којег је подигнута оптужница.

Збир дужина изречених казни пред МКСЈ

Табела приказује збир казни

Процена 2012 (година до које ће предмети бити правоснажно окончани, по плану суда) је проста формула:

Збир казни (процена) = досадашње казне + ( поступци у току-(%ослобађајућих*поступци у току) * просечна казна )

Имајући у виду да, када су у питању српски оптуженици, поступци који су још увек у току (18) – у случају налаза кривице – могу резултирати у веома великим казнама (Караџић, Ђорђевић, Станишић, Толимир, Симатовић, Перишић, Поповић), ова процена је конзервативна.

Ослобађајуће наспрам промена казне после жалбе

Табела броја ослобађајућих пресуда

Поређење успеха жалби, у односу на националну припадност, пред жалбеним већима МКСЈ, и број ослобађајућих пресуда, односно проценат у односу на укупан број оптужених.

Дужина казне

Дужина казни у поређењу са променом после жалбе Табела

Подаци за крај, просечна казна која се изрекне Србину пред МКСЈ је преко 15 година, Хрвату мало изнад 9, муслиману 4,6, Албанцу око 3, и Македонцу 6. Када се Хрват жали, просечно му се скине више од 4 године са казне, у случају Србина, ради се о месец дана.

Сви подаци су прикупљени са јавно доступних пресуда на сајту МКСЈ.

3. августа 2009. | Ненад Вукићевић @ 02.53 | 13 Comments | Анализе

13 Comments »

Tipična zamena teza.Srbi su vršili zločine na tri mesta(BIH,Hrvatska i Kosovo) pa je logično da bude veći broj optuženih.

#1 | 3. августа 2009. | Ja

Типично глуп одговор. Срби су можда „чинили злочине на три места“ али су исто тако били жртве „на три места“. Управо зато је упоређена статистика „оптужених“ и „жртава“ да се покаже огромна диспропорција у кажњавању злочина.

Или ти тврдиш да Хрвати, муслимани и Албанци нису чинили злочине над Србима?

#2 | 3. августа 2009. | Ненад Вукићевић

Како могу чињенице да буду „замена теза“ ? Ово су статистички подаци, а ти сад извлачи закључке (као тај о три места), па када те неко чује нека ти се смеје до миле воље. Уздравље.

#3 | 3. августа 2009. | Сале

Da si odgovorio glupo to je tačno. Prvo nigde nisam tvrdio da Hrvati,Bošnjaci i Albanci nisu činili zločine nad Srbima.Takvo nešto niko ne tvrdi jer ne odgovara istini i to može činiti samo budalast čovek.Takav čovek može da tvrdi da i Srbi nisu činili zločine nad Hrvatima,Bošnjacima i Albancima.Kažeš Srbi su „možda“ činili zločine ali su zato sigurno bili žrtve.Pa objasni mi to kako su Srbi „možda“ činili zločine. Kako se nađoše preko 800 leševa Albanaca na Batajnici.Jedan ludak je tvrdio da su to kosti okupatorskih vojnika iz I svetskig rata,

#4 | 3. августа 2009. | Ja

Не цепидлачи, нико овде не спори да су неки Срби чинили злочине над припадницима других народа током ратних збивања. Као што сам рекао, Срби су, као и сви остали, у појединим случајевима кривци, а у појединим жртве. Посматрајући чисто бројке, МКСЈ очигледно сматра да су Срби 60% кривци, да су заслужили 80% казне, а пак су само 10% жртве. То говоре подаци, бројеви, закључи из тога шта хоћеш. Чак овде не улазимо у фамозну метаправну конструкцију „удружени злочиначки подухват“ којa се користи као „кишобран“ под који ће спасти цео народ, већ причамо само о бројевима.

Приче о појединим злочинима су само скретање са теме ове анализе, иначе бих могао да узвратим причом о хиљадама несталих Срба у Сарајеву и тако у недоглед.

#5 | 3. августа 2009. | Ненад Вукићевић

Неспорна је чињеница да су СРБИ највеће жртве протеклих ратова.
Срба је некад на подручју СРХ живјело око 1.000.000 (инжињеринг пописа који је смањивао број Срба каже да је у СРХ живјело око 800.000 Срба)
Данас у новој НДХ објективно не живи више од 40.000 Срба.
НИКО у Трибуналу није одговарао за овај злочин.

#6 | 3. августа 2009. | Vlada RSK

Tačno je da su Srbi najveće žrtve zbog raspada SFRJ.Možda su dobrim delom svojom krivicom tako prošli.
1.Zašto Srbija nije prihvatila raspad SFRJ po republičkim granicama.
2.Zašto je Srbija glasala da se JNA povuče iz Slovenije i da se Slovenija otcepi (Mesić je glasao protiv takve odluke) i time je PRAKTIČNO SFRJ PRESTALA DA POSTOJI U MEĐUNARODNO PRIZNATIM GRANICAMA.To je dalo za pravo i ostalim republikama da mogu koristiti svoje pravo na otcepljenje od SFRJ.
Svi koji su podržali izlazak Slovenije iz SFRJ su ustvari podržali raspad Jugoslavije ali su hteli da zauzmu teritoriju drugih i to je dovelo do rata.

#7 | 3. августа 2009. | Ja

Чекај ти хоћеш да кажеш да сам ја крив, зато што сам Србин, што су по Осијеку 1991. јурили и убијали Србе, што је Главаш свим Србима поделио отказе који су радили у државним институцијама, што су хапсили, тукли и убијали??????? Где си ти рођен??? Где си био 1991. године????? Испрати мало боље ко је почео и како!!! Срби су само бранили своје животе и огњишта!!!! А мого би да потражиш мало података о догађајима из 1991. Хрвати су вођени Главашом у Осијеку убијали Хрвате који нису били негативно расположени према Србима!!!!

#8 | 4. августа 2009. | Милан Згоњанин

1.Srbija nije mogla da prihvati raspad SFRJ po „republickim“granicama zato sto su je te granice ustanovio avnoj koji nije imao nikakav legalitet i legitimitet da menja granice i ustavni poredak Kraljevine Jugoslavije koja je nastala ujedinjenjem Kraljevine Srbije i drzave Slovenaca ,Hrvata i Srba.
2.JNA nije ni trebala da intervenise u Sloveniji obzirom da su Slovenci na referendumu proglasili nezavisnost i da nikakvog spora izmedju Srbije i Slovenije nije bilo.
To naravno nije moglo da se primeni na ostale avnojevske republike cak je i komunisticki Ustav govorio o pravu naroda(ne republika) na samoopredeljenje…A onu glupost da su Srbi ratovali na tri teritorije pa samim tim pocinili i najvise zlocina…necu komentarisati samo verujem da ni Natasa Kandic ne bi izjavila tako nesto

#9 | 4. августа 2009. | Slobodan

Pa gospodine JA koji ni ime svoje nesmije reci,da ti ja kazem nesto.Ucesnik sam ovog ODBRAMBENOG OTADZBINSKOG RATA,i niko ali bas niko mi ne treba reci sta su radile ustase,muslimani ili bosnjaci ili vec kako se nazivaju.Sto se tice ajde da kazemo hrvata kojima i ti gospodine ja pripadas,da navedemo samo podatak iz 1971 kad ste htjeli da stvarate vasu NDH pa vam je ledeni rekao da sacekate malo jer jos nije vrjeme,pa ga docekaste 91 godine.Nego ko pobi srpske svatove ko je htjeo da rusi helice kad smo trebali na sloveniju niko nego hrvati,pa tko molicu lijepo da se ne preseravas jer o tome nemas pojma.nisi nikad uzivo gledao zaklane ljude zene djecu,ja jesam i to srbe,pa nije valjda po tom tvom da smo sami sebe ubijali.Malo se gospodine JA raspitj o svemu pa tek onda daj komentar

#10 | 4. августа 2009. | sasa

Хашки суд је нови јасеновац, нико од Срба нече жив изаћи, та псеудоправна наказа је направљена да мучи, понижава и убија Србе. Ми смо жртве на Балкану јер смо ми свима створили државе и нације, па су нам вратили ножем у леђа. Србин није никад био злочинац , већ частан војник. Поздрав из Српске Црне Горе!

#11 | 5. августа 2009. | Dragutin Durutović

Ako sam dobro shvatio, to ovako mogu prevesti. Ja ti predložim da ti skratim jednu nogu, ti ne prihvatiš pa te ja lepo ubijem. Naravno da si sam kriv, da si prihvatio ne bi imao baš dve noge ali bi bio živ.
Što su onda pisali ustave, zakone i slično kada treba da bude kako ja kažem?

#12 | 12. августа 2009. | Milosav Jukić

Велики проблем СРПСКОГ НАРОДА је специфичан, кад три Србина причају о патриотизму сви различито мисле, за разлику од Хрвата који мисле исто.СВИ ИМАЈУ „ХЛАДЊАЧЕ“, АЛИ СУ ИХ САМО СРБИ ИСКОПАЛИ.

#13 | 18. августа 2009. | марис

Leave a comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Билтен

Пријавите се за наш билтен да бисте добијали обавештења о новостима на овом сајту.

На вези…

24 гостију прегледа сајт