Српски националисти

Институцијализација идеологије

Седма седница Скупштине града Београда прошла је уз очекивано непоштовање процедуре, немар према прописима и апсолутну незаинтересованост одборника владајуће коалције за дешавања, не укључујући наравно гласање где су, без грешке, обављали „посао“. Тако је демократија у Србији ушла у нову фазу после националног помирења, толико напредну да су чак и одборници ЛДПа без стида гласали за функционера Социјалистичке партије Србије да постане председника градске скупштине.

У том духу, Скупштина града је укинула заштиту за 11 природних добара (стабала у овом случају, од којих је 8 већ посечено) усвојила предлог измене одлуке о локалним комуналним таксама који противправно предлаже ретроактивно наплаћивање такса за 2008. годину, и прихватила неколико стотина страница именовања на функције по скраћеном поступку, без расправе.

Седницу која је трајала скоро 24 часа – развучену на два дана заседања – обележиле су бројне неправилности, поводом којих и неколико поновљених гласања, и општи неред и непоштовање пословника, све то без икакве опструкције опозиције.

Ипак, циркус се није ограничио на (не)поштовање процедуре и основних правних начела. Шеста тачка допуњеног дневног реда гласила је „Предлог одлуке о Градској управи Града Београда“, а седми члан овог предлога, сада већ одлуке, гласи:

Стручност, непристрасност и политичка неутралност

Члан 7.

Организационе јединице поступају према правилима струке, непристрасно и политички неутрално и дужне су да сваком омогуће једнаку правну заштиту у остваривању права, обавеза и правних интереса.

Ово просто освежавајуће начело Прелога одлуке о Градској управи деловало је заиста веома коректно и у складу са свим начелима изградње демократских институција и слободе грађана да користе услуге градских органа без обзира на политичку припадност. Нажалост, ова начела остала су само мртво слово на папиру, јер су погажена у истом предлогу одлуке. Члан 71 гласио је:

Агенција за сарадњу са невладиним организацијама

Члан 71.

Агенција за сарадњу са невладиним организацијама врши послове везане за обезбеђење услова за рад невладиних организација; иницира и спроводи развојне пројекте у сарадњи са различитим градским структурама и организацијама цивилног друштва; укључује  цивилни сектор у развојне процесе Града у склопу иницијатива које воде европским интеграцијама; пружа помоћ и подршку невладиним организацијама, а посебно у спровођењу пројеката од заједничког интереса.

Непристрасно и политички неутрално, на „демократски“ начин! Нажалост, чак ни амандман на овај члан од стране одборничке групе Српске радикалне странке није помогао да се разреши овај очигледан сукоб у самом предлогу одлуке, већ је Градско веће одлучило да оде корак даље и промени сопствени предлог, тако је име агенције постало „Агенција за сарадњу са невладиним организацијама и европску хармонизацију“ уз дотеривање текста не би ли био још више у складу са новим називом, правдајући се већинским расположењем у народу.

Тако су власти у Београду наставили праксу институцијализације „европске“ идеологије, не само користећи постојеће институције ради промовисања њиховог погледа на свет и будућност него и стварајући нове само за те сврху.

Трагедија оваквих решења власти није проширење „проевропске“ офанзиве кроз деловање невладиних организација (које ће, ако предлог буџета Града Београда за 2009. годину буде усвојен, добити чак милијарду и сто милиона динара донација само од Града) јер то и није могуће с обзиром да је 100% медија, 100% институција и 100% добро финансираних НВО већ посвећено том питању.

Трагедија је чињеница да и поред апсолутне власти и могућности да користе постојеће институције како год желе, они намерно урушавају те исте институције тако што покушавају да институцијализују своју идеологију, и направе од ње непогрешиву доктрину у коју се не сме сумњати, аксиом за сва времена. Скоро две деценије „демократије“ у Србији очигледно није оставило трага, неки су само заменили марксизам за много опаснију и далеко бесмисленију мантру „европских вредности“.

18. децембра 2008. | Ненад Вукићевић @ 04.15 | Leave a comment | Мишљења

Нема коментара »

Leave a comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Билтен

Пријавите се за наш билтен да бисте добијали обавештења о новостима на овом сајту.

На вези…

7 гостију прегледа сајт