Српски националисти

Еврозона на ивици рецесије

По први пут од увођења Евра и јединственог монетарног система, у другом кварталу 2008. године, петнаест земаља тзв. „еврозоне“ су забалежиле привредни пад од 0,2%. Извесно је, узимајући у обзир тешку глобалну кризу проузроковану високим ценама енергената и проблемима са кредитирањем, да ће се тај тренд наставити а врло вероватно и продубити. Инфлација у еврозони је достигла рекордних 4% у јулу. Два узастопна квартала пада су потребна да би се званично говорило о рецесији, мада многи стручњаци говоре да је рецесија већ стигла у еврозону.

У међувремену, главни економисти Велике Британије су смањили очекивања за следећу фискалну годину, прогнозирајући стагнацију привреде. Њихова предвиђања су даље погођена вестима из Еврозона која чини 50% извозног тржишта ове земље и очекује се да ће у народном периоду извоз пасти између 10 до 20%.

Ова вест се није показала као довољно занимљива за „европске медије“ у Србији, нити РТС ни Б92 не сматрају да је ово вредно њихових Интернет презентација, Дневника или вести. За земљу у којој „Европа нема алтернативу“ овакво игнорисање стања светских економија је несхватљиво.

У сваком случају, глобални талас рецесије неће заобићи Србију, игнорисали то медији или не. Чињеница да ситуацију у Србији даље отежава дужничка криза, корупција и све извесније одбијање инвестиционих програма које нису по вољи западних дипломата води ка веома лошем епилогу наше (непостојеће) економске стратегије.

15. августа 2008. | Ненад Вукићевић @ 00.27 | Leave a comment | Мишљења

Нема коментара »

Leave a comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Билтен

Пријавите се за наш билтен да бисте добијали обавештења о новостима на овом сајту.

На вези…

10 гостију прегледа сајт